Itt az ideje learatni a profitot a rali után

kamat, hozam, kötvény, profit
 Finanzwirtschaft Freisteller Geld Geldschein Geldstück Glas ILLUSTRATION Kalkulation Konzept Münze Papiergeld Sicherheit Spardose Sparkonto Sparsamkeit Symbolbild Symbolfoto Verantwortung Vermögen Versicherung Vorsorge Za
Glass vessel with notes and coins kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Miután a feltörekvő piacok ebben az évben nagy visszatérés ralit produkáltak, a JPMorgan Cazenove elemzői szerint itt az ideje, hogy a befektetők zsebre tegyék a profitot az asztalról.
Vágólapra másolva!

Az MSCI Emerging Markets részvényindex nagyjából 12 százalékot emelkedett eddig idén, miután 2013 közepe óta lejtmenetben volt. A csökkenést akkor az idézte elő, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed először jelezte, visszafogná az eszközvásárlásait, komoly tőkekivonást eredményezve ezzel a feltörekvő piacokon – írja a CNBC.

Ebben az évben azonban megfordult a feltörekvők körüli piaci hangulat, a JPMorgan pedig az első negyedév óta már felülsúlyozza a régiót a fejlett piacokkal szemben. A banknál viszont ma már úgy látják,

érdemes eltenni a megszerzett profitot,

ahogy a feltörekvőkön az értékeltségek kezdenek igencsak megnőni, túlságosan megdrágítva ezzel az eszközöket.

A dollár nyomása

Ráadásul a Fed decemberre várt kamatemelése is nehezíti a helyzetet. Ahogy ugyanis egyre többen szigorítást várnak az amerikai jegybanktól, újra problémaként jelentkezhet a deviza- és kötvénypiaci volatilitás – mondják a bank elemzői. Ezt támasztja alá a dollár erősödése és a feltörekvő devizák gyengülése, kiegészülve a kínai jüan új mélypontjaival.

Az erősebb dollár ugyanis általában negatív hatással van a feltörekvő eszközök hozamaira,

ahogy a helyi devizák gyengülnek, a dollárban denominált adósságok törlesztése pedig nehezebbé válik.

A JPMorgan menekül az erősödő dollár elől Forrás: Pixabay.com

Mindehhez a bank elemzői hozzátették, hogy a feltörekvő piacok gazdasági aktivitása is igen gyenge képet mutat rövidtávon, ráadásul a vállalatok egy részvényre eső nyereség-előrejelzését is csökkentették.

Elnöki kockázatok

Az amerikai elnökválasztás eredménye szintén problémát jelenthet, különösen, ha a republikánus Donald Trump kerül az elnöki székbe, noha a bank szerint ennek az esélye az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. Éppen ezért arra sem számítanak a pénzintézetnél, hogy Hillary Clinton győzelmével komolyabb megkönnyebbülés rali indul, mivel a piacok egyre inkább a demokrata jelölt elnökségére készülnek.

Ebben a környezetben lépte meg a JPMorgan a feltörekvőkre vonatkozó taktikai leminősítését (neutrális szintre), miközben az elemzők úgy látják, a választások után a befektetők figyelme újra a Fed felé fordul majd, amely – meglátásuk szerint – tiszta utat kap majd a szigorításhoz.

Mindazonáltal a banknál megjegyzik, a mostani taktikai leminősítésük nem hosszú távra szól. Úgy látják ugyanis, hogy

középtávon újabb erősödés várható a feltörekvőkön,

éppen ezért egy esetleges év végi gyengülést a banknál vételi lehetőségként értékelnének.