A bátrak a nehéz időszakban sem pihennek

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben a jegybankok általánosan alacsony hozamkörnyezetet idéztek elő, ezt számos gazdasági kockázat is tetézi, a brexittől az amerikai elnökválasztásig. Ilyen helyzetben nem könnyű megfelelő befektetést választani, de a szakértők nem is pihennek.
Vágólapra másolva!

Egy olyan piacon, amely tele van bizonytalansággal és volatilitással, a befektetőknek tudniuk kell, milyen irányba tekintsenek, hogy elkerüljék a buktatókat – mondta a CNBC-nek Michael Farr, a Farr, Miller & Washington elnöke. Amíg a befektetők ráadásul a Deutsche Bank körüli pánikot is igyekeznek kezelni, Farr szerint a magas hozamú papírok helyett

egyre inkább felértékelődnek a szilárd mérlegekkel bíró cégek.

Ez pedig, meglátása szerint, elsősorban a gazdaság általános állapotával együtt mozgó ciklikus részvények, illetve az alapvető fogyasztási javakkal összefüggő papírok malmára hajtja a vizet. Éppen ezért Farr úgy látja, ezen területekkel lehet igazán jól kihúzni az idei év végét.

Vele párhuzamosan Jeff deGraaf, a Renaissance Macro Research elnöke a szállításra, a légi szállítmányozásra, valamint a gépiparban működő néhány névre tette le a voksát. Ezek közé tartozik a Caterpillar, a FedEX, a UPS, illetve a General Dynamics.

Nem könnyű manőverezni a jelenlegi piaci környezetben Forrás: Getty Images/(c) Mike Kemp/Mike Kemp

A szakértő továbbá úgy látja,

a feltörekvő piacok ma jobban festenek, mint fejlett társaik.

Ezeken a területeken ugyanis a volatilitás kezd összehúzódni, aminek következtében olyan indexalapokra érdemes figyelni, melyek a feltörekvő piacok magországaira, tehát Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára fókuszálnak – tette hozzá. Ráadásul deGraaf szerint attól sem kell félni, hogy az amerikai jegybank kamatemelése különösebb negatív hatást gyakorolna a feltörekvő piaci részvényekre. Hosszú távon ugyanis a szakértő és csapata továbbra is alacsony kamatkörnyezettel számol.

Végül Tim Seymour, a Triogem Asset Management ügyvezető partnere fejtette ki véleményét, aki szerint azok cselekedtek helyesen, akik az egészségügyi szektorba fektettek. Seymour emellett ugyanígy érez az igencsak alacsony várakozásokkal bíró ipari szektorral kapcsolatban is. Kiemelve az autó- és a repülőgépipar közelmúltbeli teljesítményét, rámutatott, a lényeges az, hogy miként alakultak a korábbi várakozások és milyen szinteken állnak az értékeltségek.