A spanyolok a kötvénypiacon vágnak vissza

euró bankjegy
Vágólapra másolva!
Noha a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon az olasz válogatott legyőzte Spanyolországot, a spanyol kötvénypiac kellően kompenzálni tudja a fociban elszenvedett vereséget.
Vágólapra másolva!

A spanyol állampapírok ma az európai kötvénypiac legjobban teljesítő kötvényei közé tartoznak. Az azonos lejáratú papírokat összehasonlítva az látszik, hogy míg a spanyol szuverén adósságok mintegy 20 bázisponttal magasabbak voltak az olasz papírokénál idén márciusban, addig mára több mint 20 bázisponttal alacsonyabb hozammal forognak, mint az olasz kötvények – írják a Pioneer elemzői.

Ennek egyik oka, hogy

a spanyol gazdaság relatíve gyors növekedést produkál.

A második negyedéves GDP negyedéves alapon 0,83 százalékos erősödést mutatott, ami arra utal, hogy összejöhet a 3 százalékos éves bővülés. Ezzel Spanyolország a harmadik leggyorsabban növekvő eurózónás gazdaság lenne Írország és Szlovákia után.

Forrás: Reuters

Másrészt a spanyolok sokkal

sikeresebben tudták konszolidálni és feltőkésíteni a bankrendszerüket,

mint az olaszok. Ezen kívül a spanyol bankok tavaly az olaszoknál sokkal nagyobb mértékben adtak túl a spanyol kötvényeken, hogy csökkentsék jelentős kitettségeiket. Az olasz bankok az év eleje óta viszont elkezdtek nem hazai eurózónás, különösen spanyol kötvényeket vásárolni.

Végül pedig az sem elhanyagolható, hogy a spanyol politikai helyzet kezd kitisztulni. Úgy tűnik ugyanis, hogy formálódik egy koalíció, amely képes lehet kisebbségi kormányt alakítani, amely kizárhatja, hogy 12 hónapon belül a harmadik választást kelljen megtartani Spanyolországban.