Brexit: bevásárlás a nagy nap előtt

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-brexit-text-white-background-d-render-image67081629
Vágólapra másolva!
Ahogy egyre közeledünk a brit EU-tagságról szóló, június 23-án esedékes népszavazás időpontjához, a piacokon úgy fokozódik a feszültség. Van azonban olyan elemző, aki szerint éppen most érdemes bátornak lenni a brit piacokon.
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutatások eredményei egyre közelebb állnak egymáshoz, a befektetők pedig idegeskednek, hogy vajon, mi lesz egy esetleges Brexit hatása a népszavazás után. Ennek köszönhetően pedig a brit eszközök – legyen az deviza, kötvény vagy részvény – igencsak népszerűtlenek a piacokon. A MarketWatch elemzője azonban úgy látja, nem feltétlenül ez a jó reakció ebben a helyzetben.

Erős érvek szólnak a befektetés mellett Forrás: Dreamstime

Mi több, négy olyan erős érvet is felsorol, amely azt támasztja alá, hogy

most érdemes megjátszani a brit piacokat.

Matthew Lynn úgy látja, hogy a feszült hangulat ellenére a britek szinte biztos, hogy az Unión belül maradnak. Ha pedig így lesz, akkor a helyzet lecsendesedik, a szigetország pedig javítja viszonyát a legfőbb kereskedelmi partnerével. Amennyiben pedig mégis összejön a brexit, úgy az elemző szerint ez sem rengeti meg annyira a brit gazdaságot, mint az sokan gondolják. Ráadásul a legkevésbé pont azok a multinacionális óriásvállalatok lennének érintettek, melyek a FTSE 100 részvényindexet uralják.

Menekülés a szigetről

Az elmúlt napok piaci idegességét nagyrészt az fűtötte, hogy egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási eredmények jöttek ki, melyek közül több is a kilépésre szavazó tábor fölényét hozta ki. Ez pedig komoly pofont adott az egyébként is volatilis fontnak. Ráadásul sok befektető inkább úgy döntött, hogy nem is vállalja az egész cirkusszal járó kockázatot, és inkább otthagyja a szigetország piacát. A Bank of America Merrill Lynch kutatása szerint például

a brit piacokon mérhető kitettségek egészen a 2008-as mélypontokig zuhantak.

Az eszközök emellett nettó 36 százalékos alulsúlyozással bírnak, ami igen durva szintnek számít a világ egyik vezető gazdaságától.

A FTSE 100 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az is igaz, hogy mindezért elég nehéz hibáztatni a befektetőket. Szinte a teljes brit vezetés, a miniszterelnöktől a jegybank kormányzójáig – kiegészülve a londoni befektetési bankok stratégáival – megállás nélkül kongatja a vészharangot, hangsúlyozva, hogy a Brexit tragikus hatással bírna a brit gazdaságra nézve. Ezen vélemény szerint a kilépés befagyasztaná a legfőbb exportpiacot, és elüldözné a külföldi befektetőket az országból.

Ebben a környezetben Lynn úgy látja, érdemes más oldalról is megközelítene a helyzetet, és éppen is hozakodik elő a négy erős érvvel a brit piacok mellett.

Kampányok és vélemények

Először is a közvélemény-kutatási eredmények helyett érdemes sokkal inkább a kampányra fókuszálni. A kutatási eredmények ugyanis sokszor torzítanak, mi több, a népszavazás különleges jellege miatt például a válaszok megfelelő súlyozása is problematikus lehet.

Ezzel szemben az egyértelműen látszik, hogy David Cameron

brutális, ámde sikeresnek tűnő kampányt folytat a bennmaradásért.

A font/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Miközben pedig a kormány kőkeményen hangsúlyozza az esetleges kilépés után bekövetkező tragikus narratívákat, a brexit melletti kampány lényegében romokban hever – nincs meghatározott vezető, se egyértelmű üzenet. Vagyis – hangsúlyozza Lynn – az utóbbi tábor valószínűleg képtelen meggyőzni a lakosságot arról, hogy a kilépés után minden rendben lesz a gazdaságban. Ebből következően pedig szinte biztosra vehető a maradás.

Az a bizonyos másnap

Másodszor, ha valóban maradnak britek az EU-ban, akkor két dolog történik majd június 24-én. Először is, és ez a legnyilvánvalóbb,

beindul egy jelentős megkönnyebbülés rali a piacokon.

A „mi lesz azután?” kérdésből fakadó félelmek hirtelen eltűnnek, a befektetők pedig sietnek átszervezni a portfólióikat, normális szintekre tolva föl a brit eszközkitettségeket.

Ezen túl viszont a befektetők idővel azt is elkezdik felismerni, hogy a brit EU-tagság egy jó időre stabilizálódik. Ráadásul a szigetország igen előnyös pozíciót szerzett magának az Unióban, amelynek értelmében a közös piac minden áldását élvezheti, miközben kimarad a további integrációból. Ez pedig több éves távlatban is segítheti a szigetország gazdaságát – jegyzi meg az elemzés.

Pánik és nyugalom

Harmadszor, amennyiben mégis a brexit forgatókönyv valósulna meg, a hisztéria valószínűleg gyorsan lecsillapodna. Az biztos, hogy a FTSE kapna egy hatalmas pofont, a font pedig beszakadna. Azonban mindkét eszköz igen gyorsan vissza tudna kapaszkodni – véli Lynn. Ennek oka, hogy az Európai Unió nem bír olyan hatalmas súllyal a brit gazdaság számára.

A 10 éves lejáratú brit állampapír hozamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A kereskedelmet és a befektetéseket persze negatívan érintené a kilépés, de eközben a britek visszakapnának némi pénzt Brüsszeltől, illetve megszabadulnának egyes zavaró szabályozásoktól. Vagyis lényegében

ott tartanánk, ahonnan indultunk

– teszi hozzá az elemző.

Óriások biztonságban

Végül pedig a FTSE 100 index multinacionális óriásait érintené a legkevésbé a Brexit. A hatalmas bányacégek, a gyógyszergyártók vagy bankok mind olyan üzletet folytatnak, melyben az EU viszonylag kis piacot jelent. Ráadásul ezen vállalatok számára nem jelent túl nagy erőfeszítést, hogy Párizsban vagy Frankfurtban is fenntartsanak egy irodát, fenntartva a hozzáférést a piachoz.

A GlaxoSmithKline vagy a Glencore számára tulajdonképpen mindegy, hogy Nagy-Britannia tagja-e az EU-nak. A befektetők pedig igen gyorsan ráeszmélnek majd, hogy értelmetlen volt eladni a részvényeket, és

ismét elkezdenek vásárolni

– mondja Lynn.

A következő két hétben tehát a hisztéria csak egyre nagyobb és nagyobb lesz, noha az eredmény – Lynn szerint – tulajdonképpen már elődőlt. Ha pedig mégis úgy alakulna, hogy a britek kilépnek, az sem jelentene hatalmas változást. Az elemző szerint éppen ezért ésszerű még június 23-a előtt bevásárolni, és nem azt követően.