Nagyot koppanhatnak a befektetők

kitekintés meglepetés kilátások veszély
Vágólapra másolva!
Alulértékelik a Brexit kockázatait a piacok, holott a részvénypiacok esetében akár az év eleji visszaeséshez hasonló 15-20 százalékos zuhanást is okozhat a britek kilépése. Ez pedig igencsak megterhelné a jelenleg egyébként is rendkívül érzékenypiacokat - figyelmeztetnek a K&H Alapkezelő szakemberei.
Vágólapra másolva!

Ahány ház, annyi szokás - egészen pontosan annyi eredmény, hiszen a britek Unióban maradásáról kezdeményezett népszavazás lehetséges kimenetelét mutató közvélemény-kutatások eredményei attól függően változnak, hogy kit, hol, milyen formában kérdeznek meg. A lényeg azonban minden esetben egy: a kilépésre szavazók tábora komolyabb súlyt jelent annál, mintsem hogy figyelmen kívül lehetne hagyni. Meglepő módon a piacok mégis ezt teszik.

Piaci kockázatok

„Akkor, amikor a Brexitet támogatók aránya 30-40 százalék körül mozog, nagy könnyelműség lenne nem kalkulálni a kilépés lehetőségével. Ha pedig azt is hozzárakjuk, hogy mekkora hatást okozhat a tőkepiacokon, egyértelműen kijelenthető, hogy

a kockázatok nincsenek beárazva, nem jelentek meg az árfolyamokban.

Jól mutatja ezt, hogy az eurózóna részvénypiacok teljesítménye abszolút szinkronban mozog a globális részvénypiaci trenddel” - hívta fel a figyelmet Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Forrás: Bloomberg

„Számunkra ez azért nagyon fontos, mert bár nyilvánvalóan leginkább a brit gazdaságot érintené és terhelné a kilépés, az Unióban betöltött szerepe és súlya miatt

az európai piacokra gyakorolt hatása is számottevő lenne.

Egyrészt a brit cégek mintegy 30 százalékát teszik ki az európai tőzsdének. Másrészt az EU-s befizetések elmaradása pénzügyileg, a gazdaság kiesése pedig világgazdasági szerepében gyengítené komoly mértékben az Uniót. Mindezek mellett azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az első kilépés után több követő is akadhat” - mondta el a szakember.

Újabb zuhanás

„Mindez a befektetők szempontjából azt jelentheti, hogy az év eleji 20 százalékos lejtmenet után csupán félig visszakapaszkodó részvénypiacokon az újabb sokk hatására

ismét egy 15-20 százalékos zuhanás történhet,

ami összességében már az eurózóna adósságválságának mélypontján, 2011-ben látott zuhanáshoz lenne hasonló. Bár az Európai Központi Bank nyilvánvalóan próbálná enyhíteni a negatív folyamatot, az eddigi lazítások miatt nem igazán látunk hatékony eszközt a kezében. A részvénypiacok esetében ezért mindenképpen kivárás indokolt” - tanácsolja Horváth István.