Szijjártó az egész világot meggyőzné a budapesti olimpiáról

Budapest 2024, BP2024, logó, pályázat logója,
Budapest 2024 olimpiai pályázat logója
Vágólapra másolva!
A világot is meg kell győznünk arról, hogy Magyarország nemcsak a sportpályákon, az uszodákban, arénákban tud eredményeket elérni, de rendezőként is megállná a helyét – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter egy szerdai gazdasági fórumon, ahol bemutatták a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat várható gazdasági hatásait.
Vágólapra másolva!

„Ez az egyik legfontosabb kezdeményezés, amit ma támogatni lehet Magyarországon” - mondta megnyitóbeszédében Pongrácz Ferenc, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. Már maga a pályázat is Budapest jó hírét viszi a nagyvilágba azzal, hogy olyan városok mellett emlegetik, mint Párizs, Róma vagy Los Angeles. Az amerikai cégek Magyarországon 200 ezer munkavállalót képviselnek, ezek a vállalatok is szívesen vesznek részt ebben a projektben - jelezte.

Megérdemelnék a magyarok az olimpiát

„Elnyerhetjük-e a 2024-es olimpiai játékok megrendezésének jogát?” – tette fel a kérdést Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Mint mondta,

a magyar főváros vezetése a fejlesztések élére állt:

elkészült a 4-es metró, felújítják a 3-as metrót, befejeződött a budai fonódó villamoshálózat fejlesztése, megújul a Széll Kálmán tér, ahogy a Duna-partot is rendbe teszik – sorolta a főpolgármester.

Tarlós István főpolgármester Forrás: MTI/Kovács Attila

A magyarok nagyon megérdemelnék már az olimpiát, mondta Tarlós István. „Tudjuk, még nincs a zsebünkben a rendezés joga, azért keményen meg kell dolgoznunk" – jelentette ki a főpolgármester.

A magyar pályázat az egész régiót képviseli

„Meg kell győznünk a világot arról, hogy nemcsak a sportarénákban tudunk jó eredményeket elérni, de rendezőként is megállnánk a helyünket” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Új világrend alakult ki” – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint ez nagyon nehéz kihívásokat jelent Magyarországnak is, ugyanakkor új lehetőségek nyíltak meg előttünk. „A változó körülmények világában a NOB úgy döntött, hogy szintén alapvető változtatásokat vezet be” – utalt az Agenda 2020-ra a miniszter. „Ez az új attitűd teszi lehetővé a közepes méretű városoknak, hogy reális esélyük legyen a nyerésre” – mondta Szijjártó Péter.

Közép-Európa a növekedés motorja egész Európában, jelentette ki a miniszter, aki szerint a magyar pályázat az egész régiót képviseli.

A Kvassay-zsilip környékére tervezett Olimpiai park látványterve Forrás: BFVT

Ha sportolóink le tudják győzni riválisaikat, akkor elhiszem, hogy ezt mi is el tudjuk érni, mondta Szijjártó Péter, aki szerint „ez egy nemzeti pályázat”, amely mögött „robosztus támogatottság” áll.

Óriási lökést ad a gazdaságnak az olimpia

Szijjártó Péter szerint a pályázat nem arról szól, hogy behülyítsünk mindenkit: „Mi azt reméljük, hogy a nemzeti gazdaságnak is óriási lökést tud majd adni az olimpia”. Szerinte több oka is van, hogy miért is kell az olimpiarendezést támogatni.

  • munkahely-teremtési lendületet adna, 100 ezer új munkahely jöhetne létre;
  • a gazdasági növekedést is megdobná 0,3 százalékkal évente, például a turizmuson keresztül;
  • infrastrukturális fejlődés, amely szintén lökést kaphatna egy rendezéssel;
  • felgyorsítja az uniós források lehívását.

A miniszter szerint, ha sikeresek leszünk a jövő vizes vb megrendezésével, akkor azzal be tudjuk majd bizonyítani, hogy képesek vagyunk megrendezni egy ekkora eseményt. „Őszintén remélem, hogy mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy a magyar gazdaság képes megrendezni egy olimpiát” – mondta a tárcavezető.

2028-ra már nem pályáznánk

Ha sikeresek leszünk, és mi rendezhetjük a 2024-es olimpiát, akkor nem pályázunk a 2028-as játékokra, mondta Fürjes Balázs, a budapesti pályázat vezetője. „Vigyázz, kész, rajt!” – idézte a pályázat szlogenjét a kormánybiztos, aki szerint új időszak kezdetén áll Budapest. Ezt követően levetítették a Budapestről szóló imázsfilmet, amelyet a múlt heti logóbemutatón már mindenki megismerhetett.

Fürjes Balázs szerint a magyar pályázat mellett több dolog is szól, úgymint

  • az Agenda 2020, az olimpiai játékok történelmi reformja;
  • Magyarország természetes fejlődési útvonala, hiszen a pályázat nélkül is megvannak az előfeltételek;
  • igazi olimpiai nemzet vagyunk, és
  • Budapest megbízható partner.

2024-ig több mint 65 milliárd eurót fogunk tudni majd elkölteni a magyar infrastruktúrára, jelentette ki Fürjes Balázs, aki szerint óriási fejlődésen és változáson megy keresztül az ország. 2024-re éppen 35 év fog eltelni a berlini fal ledőlésétől kezdve, 120 éve leszünk a NOB tagjai.

Magyarország az egyetlen ország a tíz legtöbb érmet szerzett nemzet közül, amely még nem rendezhetett olimpiát,

sorolta a Budapest melletti érveket a pályázat vezetője.

Észszerű, gazdaságos olimpiák

„A sport és gazdaság kéz a kézben jár Magyarországon.” „Miért?” – ha erre a kérdésre nem tudunk megfelelő választ adni, akkor nincs esélyünk Fürjes Balázs szerint. Hogy miért előnyös Budapestnek egy olimpiarendezés, a kormánybiztos szerint „a megújulásról szól az egész”, egy új lendületet, új vitalitást adhatunk a világnak, és ugyanezt is kaphatjuk cserébe. Szerinte az Agenda 2020-szal Budapest lehet az első, amellyel a NOB elindul az észszerű, gazdaságos olimpiák irányába.

A közös erőfeszítés biztos át fogja alakítani ezt a nemzetet Fürjes Balázs szerint, aki úgy látja, hogy egy sikeres olimpiarendezést követően a magyar nemzet is másként tekintene magára. A magyar munkavállalókra is jótékony hatással lenne az olimpia, nőne a magyar háztartások vásárlóereje.

Közép-Európában nagyon sok olyan város van, amely alkalmas lehetne a későbbiekben az olimpiarendezésre az Agenda 2020 révén.

– mondta Fürjes Balázs, aki szerint ez új fejezetet is jelentene Magyarország történelmében.

Az Agenda 2020 elképzelései szerint készítjük el a pályázatunkat, a terveinket, jelentette ki a kormánybiztos, aki ezt követően bemutatta a lehetséges helyszíneket, külön hangsúlyozva, hogy Budapest ikonikus helyszíneit is bevennék a rendezésbe.

Adókedvezménnyel az olimpiáért

Az olimpiai pályázatot támogató vállalkozások adókedvezményt kaphatnak, ez pedig már ebben az évben érvényesíthető, mondta szakmai előadásában Lőcsei Tamás, a PwC partnere. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek a befizetések 70 százalékát lehet átirányítani a pályázatra, amelyért semmilyen más ellenszolgáltatás nem jár – ahhoz más típusú szponzortámogatásra van szükség.

Az Országgyűlés március elején tette lehetővé, hogy társasági adókedvezményt (tao) kaphassanak azok a cégek, amelyek idén és jövőre összesen legfeljebb 19 milliárd forinttal támogatják a budapesti olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős, zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságot.

Mennyibe fog ez kerülni?

A hatástanulmány készítésében is részt vevő Bienerth Gusztáv újságírói kérdésre az 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmányból idézve elmondta, hogy 2015-ben úgy kalkuláltak, hogy nettó 774 milliárd forint lesz a nettó költségvetés, egy főre vetítve ez átlagosan 7 ezer forint lesz évente.