Szétszedhető és szerethető a budapesti olimpiai logó

Budapest 2024., animált embléma, logo, logó, olympia
olympia logóterv
Vágólapra másolva!
Szerethető, túl statikus, koncepciójában ötletes – így jellemzik grafikus szakemberek a csütörtökön bemutatott olimpiai pályázati logót. Los Angeles, Párizs és Róma után a negyedik pályázó város, Budapest is bemutatta a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának logóját, amelyet egy fiatalokból álló designstúdió készített. Nézze meg a versenytársakat, és szavazzon a logókról!
Vágólapra másolva!

Egész napos, több olimpikont is bevonó sportfesztivál keretében mutatták be csütörtökön Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának logóját.

– mondta az Origónak a frissen bemutatott emblémáról Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.

A Budapest 2024 pályázat logója Forrás: Origo

Az animációs szakember szerint ennek

a logónak a dinamikája lehetőséget ad arra, hogy a részekből összeálljon az olimpiai öt karika,

az embléma részeiből ugyanis ez kirakható, az embléma erre a logikára épült fel. A logót bemutató kisfilm is utal erre:

A magyar főváros vizes jellegzetessége, a Duna, amit a logóban a kék hullámvonal szimbolizál, szintén visszaköszön. Fülöp József szerint

ez a logó egy kreatív, frappáns kis játék, ami nemzetközi kontextusban is megállja a helyét.

Ugyanis Budapest jellemző topográfiai, illetve egyéb sajátosságai nem annyira ismertek nemzetközileg, és emiatt ez a megoldás szerethetővé teszi ezt a logót.

Így látja a megrendelő

A logó meghatározó elemei a víz, valamint a szabadság univerzális értékét üzenő Szabadság-szobor. Közleményük szerint az embléma igyekszik kifejezni Budapest nyitott mivoltát, nem csak egy rajz, értéket közvetít, jelentése van. A logó elkészítéséhez az olimpiai öt karika elemeit használták fel, teljes egészében újrahasznosítva. Azt üzeni, hogy a budapesti rendezés, egy frissebb, fiatalosabb, kreatívabb olimpia koncepciója nem csupán Magyarország, de a nemzetközi olimpiai mozgalom megújítását is előmozdíthatja.

„A logó az olimpiai öt karikát ábrázolja szétdarabolva, az elemekből a Gellért-hegyre és a Szabadság-szoborra asszociálhatunk" – válaszolta az Origónak Csernák Bálint tervezőgrafikus, tanár.

Mind az öt karikát felhasználták a logóhoz Forrás: AFP

Ez a szétdarabolás szerinte annyiban nem szerencsés, mert negatív töltetet hordozhat az olimpiára nézve – az összetartozás helyett a széthullás juthat sokak eszébe. Szintén problémás, hogy az embléma sok apró darabkából áll, így

nem áll össze egy könnyen memorizálható jellé, formává.

Csernák Bálint szerint „a kompozíció túlzottan statikus, ami a sportokra nézve nem túl előnyös”, viszont a feliratok szépen egalizáltak.

Tetszik is, meg nem is

A szimbolika, a grafikai koncepció ötletes – mondta az Origónak egy másik grafikus. Szerinte ez az arculati elemeken, a kiadványokon működik is, de pont maga a logó az, ahol a koncepcióból fakadóan túl sok elemből kellett elkészíteni a kompozíciót, ami nehezítette a tervező dolgát.

Így lesz a logóból öt karika

A logó a szabad elemek ellenére is statikus maradt. „Ez az esztétika rovására megy, főképpen az egyszínes változatoknál” – közölte a grafikus, aki szerint

Több olvasónk úgy látja, hogy az embléma egyáltalán nem utal Budapestre, a Szabadság-szoborra pedig csak nagyon kevesen asszociáltak.

Az apró darabokat pedig a legtöbben inkább konfettinek nézik,

semmint az olimpiai öt karika részeinek.

Melyik a legjobb logó?

A budapesti pályázat logójának bemutatásával most már mind a négy kandidáló városnak van hivatalos emblémája:

A római, a párizsi, a budapesti és a Los Angeles-i pályázat logója Forrás: Origo

A franciák logója egyébként egy brit cég emblémájára, míg az amerikaiaké egy légitársaságéra hajaz igen erősen. Önöknek melyik logó tetszik a legjobban? Szavazzon!

Szavazzon!

Önnek melyik pályázat logója tetszik a legjobban?

Történelmi lehetőségről beszélt a pályázat vezetője

Fürjes Balázs, a magyar pályázat vezetője a logó bemutatóján arról beszélt, hogy

az olimpiai és paralimpiai játékok megrendezése egy történelmi lehetőség

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által meghirdetett Agenda 2020 elnevezésű programnak köszönhetően, amelynek értelmében a gazdaságos, megtérülő észszerűbb olimpiákat preferálják.

– mondta Fürjes Balázs.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője és Tarlós István főpolgármester a logó bemutatóján Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szerinte egy budapesti olimpia új lendületet adhat a magyar felzárkózásnak: az olimpia munkát ad, munkahelyeket teremt a termelő és szolgáltató ágazatokban, kétkezi munkásoknak és diplomásoknak, idősebbeknek és fiataloknak egyaránt. Fürjes Balázs elmondta, hogy a budapesti pályázattal a fiatalokat is megszólítanák.

Nemzetközi ügynökség helyett

Maga a logó is ebben a szellemben készült, illetve emiatt választotta a zsűri ezt. Az olimpiai pályázat logóját egy fiatal designstúdió, a Graphasel Design Stúdió készítette. Tervüket közel kétszáz pályázat közül választotta ki a szakmai zsűri. Szerintük

a logó tökéletesen megjeleníti a budapesti pályázat értékeit:

az optimizmust, a vitalitást, az újszerűséget és a fiatalos, kreatív megközelítést. Budapest nem nemzetközi ügynökségre bízta a logó elkészítését, hanem nyílt pályázat keretében választotta ki.

Beleálltak a kampányba

A pályázat logójának bemutatása mellett csütörtökön elindult a Budapest 2024 pályázat hivatalos weboldala is, és már aktívak a Facebook- és Instagram-oldalak is, valamint bemutatták a budapesti olimpia (első) kampányvideóját is:

Tegnap megkérdeztük az olvasókat, hogy mi a véleményük a logóról és a kampányvideóról. Nem reprezentatív felmérésünk szerint

az Origo olvasóinak nagyobb része mindkettővel elégedett,

ugyanis a válaszadók

  • 40 százaléka szerint a logó is jó, a kisfilm meg főleg;
  • 35 százaléka szerint a kisfilm rendben van, de a logó botrányos;
  • 22 százalék szerint mindkettő hitvány; míg
  • 4 százaléka szerint a logó nagyon szép, de a kisfilm nem tetszik.

A csütörtöki bemutató mellett egész napos sportrendezvényekkel is készültek a szervezők: Budapest több pontján próbálhatták ki magukat a sport iránt érdeklődők – ezekről több videó és kép is felkerült a Budapest 2024 közösségi oldalaira.

Magáról az olimpiarendezésről egyébként csak jövőre, 2017 szeptemberében döntenek majd Limában.