Egyre korrektebbnek tartják a biztosítókat. Ön mit gondol?

biztosítás
Figurines on pretend grass with trees
Vágólapra másolva!
Az utóbbi három évben ugyan javult a biztosítók megítélése, de még mindig van min dolgoznia a szektornak. A legtöbben az öngondoskodás miatt kötnek biztosításokat, ugyanakkor az emberek közel harmada kifejezetten bonyolultnak tartja a biztosítási termékeket – derül ki a Biztosítási Index, a Deloitte Magyarország és a Scale Research reprezentatív felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi három évben javult a hazai biztosítók lakossági megítélése, de az eredmények még így is felemás képet mutatnak:

  • 31-ről 41 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a biztosítók tisztességesen működnek;
  • 31-ről 40 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a biztosítók korrektek az ügyfelekkel;
  • 29-ről 39 százalékra nőtt azok aránya, akik megbíznak a biztosítókban.

Ez a javuló tendencia kicsivel jobb a hazai bankok megítélésénél, amint azt a nemrég publikált Deloitte-Scale BankIndex-kutatás is kimutatta. (A lakosság percepciójáról az sem elhanyagolható adat, hogy az átlagember inkább biztosítót ajánlana jó szívvel az ismerőseinek, mint bankot vagy banki szolgáltatást.) Az ambivalenciát tovább erősíti, hogy mindemellett az emberek mintegy 72 százaléka tartja fontosnak a biztosítók tevékenységét, ami egyértelműen jó hír az elemzés készítői szerint a piaci szereplők számára.

Szavazzon!

Önnek mi a véleménye a biztosítókról? (Többet is jelölhet.)

Tudatosabbak lettünk

A megkérdezettek leginkább a biztosítási termékekkel (70%), valamint az ügyintézés egyszerűségével (69%) és gyorsaságával (68%) elégedettek. A termékek közül

a gépjármű-, a lakás- és az életbiztosítás foglalja el a képzeletbeli dobogó három fokát.

Az eredmények alapján azonban azt is ki lehet jelenteni, hogy a válaszadók túlnyomó része nem tervez biztosítóváltást, meglévő biztosítás megszüntetését vagy új biztosítás megkötését. A felmérés szerint az emberek 38 százaléka azért, mert egyszerűen nem engedheti meg magának, 34 százalékuk pedig csak akkor köt biztosítást, ha kötelező. Az emberek mintegy harmada állítja, hogy a biztosításokat túl bonyolultnak találja, és nehezen igazodik el bennük.

Öngondoskodás - alternatíva az állami nyugdíjrendszerrel szemben Forrás: Image Source/Image Source/Taira Kurihara/Taira Kurihara

„Mindenképpen üdvözlendő, hogy a megkérdezettek több mint fele az öngondoskodás mellett tette le a voksát, ami egy egyre tudatosabb fogyasztói attitűdöt feltételez. Ebben a folyamatban a biztosítók kulcsfontosságú szerepet töltenek be, hiszen releváns alternatívát nyújthatnak a fogyasztóknak az állami nyugdíjrendszerrel szemben" – idézte a Deloitte közleménye Mérth Balázst, a Deloitte Magyarország pénzintézetekért felelős partnerét.

Van, akiknek nem fontos

A Biztosítási Index alapján, korcsoport szerint a 18–29 év közöttiek, végzettség szerint a 8 osztály vagy alacsonyabb végzettséggel rendelkezők körében a legmagasabb a biztosítással nem rendelkezők száma, vagyis a biztosítóknak célszerű kiemelt figyelmet fordítani ezekre a társadalmi szegmensekre.

Régiós viszonylatban nincs komoly eltérés, családi állapot alapján azonban – a KSH adataival összevetve – egyértelműen az egyedülállók tekinthetők a leginkább alulbiztosítottnak.

Forrás: Biztosítás Index

A felmérés során megvizsgálták a keresztértékesítéssel kapcsolatos adatokat is. Az eredmények azt mutatják, hogy

az átlagos biztosításszám biztosítónként 1,5-re tehető,

míg az egy fogyasztó által átlagosan igénybevett biztosítási termék 1,8-as értéket mutat. Csupán a biztosítással rendelkezők 16 százaléka áll több biztosítóval is kapcsolatban. Ezek alapján egyértelműen a keresztértékesítési lehetőségek rejthetik a legkomolyabb potenciált a biztosítók számára. „Bár az ügyfelek megszólítása még így is komoly kihívást jelenthet, hiszen

az online tájékozódás és biztosításkötés jellemzően a fiatalok, magas jövedelműek és fővárosiak, illetve megyeszékhelyen lakók körében gyakoribb" – emelte ki Mérth Balázs.