Van, amikor a jóslatok teljesen bebuknak

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Az év eleje mindig a nagy jóslások ideje, előfordul azonban, hogy a hangzatos előrejelzésekről az évek múltán kiderül, hogy a valóság egyáltalán nem igazolta őket. Ebbe futott bele Peter Schiff is, akinek az elmúlt időben hangoztatott prognózisai talán egykor logikusnak tűntek, a világ mégis egészen más irányt vett.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi piacok egyik sajátossága, hogy rendkívüli szerep jut a várakozásoknak. Éppen ezért számos olyan guru jelenik meg időről időre, akik akár hihetetlennek tűnő jóslatokkal is előállnak. Ilyen a CNBC-n rendszeresen megszólaltatott Peter Schiff, aki 2012 óta már többször is mert nagyot álmodni és mondani. Az Euro Pacific Capital befektetési tanácsadó és a SchiffGold nemesfém-kereskedő vezetője hatalmas tévedésekbe is belefutott.

A szárnyaló arany

Az egyik ilyen tévedése éppen az arany piacán mutatkozott meg, mivel Schiff 2012. október 25-én még úgy nyilatkozott, hogy az arany csak és kizárólag felfelé veheti az irányt, és

néhány éven belül az 5 ezer dollárt is el fogja érni.

Abban az időben az arany 1 700 dollár körül mozgott, de egy évvel később, 2013 áprilisában, egy drámai zuhanás után már csak 1 316 dolláron állt az árfolyam. Majd eltelt még egy év, és a nemesfémmel 1 230 dolláron kereskedtek. Más szóval

az arany árfolyama 28 százalékot esett ahelyett, hogy 194 százalékkal erősödött volna, ahogy Schiff megjósolta.

Amikor 2014 októberében a CNBC szembesítette Schiffet a korábbi várakozásával, a guru úgy nyilatkozott, hogy nyilvánvalóan több idő kell a felíveléshez, mint ahogy korábban gondolta.

Hozzátette, nagyon gyorsan eljön a 2 ezer dolláros szint az árfolyamban, és akkor a befektetők bánhatják majd, hogy nem vásároltak be 1700 dollárnál. Ez a jóslat azóta szintén tévesnek bizonyult, az évet a nemesfém árfolyama 1060 dollár körüli árfolyamon fejezte be.

Peter Schiff Forrás: AP/AP2011/Mark Lennihan

Schiff egyébként korábban hozzátette, hogy 3 vagy 4, de akár 5 évbe is beletelhet, mire az arany eléri az 5 ezer dolláros szintet, és hangsúlyozta, hogy nem jelölte meg egész pontosan, mikorra várható az ilyen mértékű drágulás.

A dollár összeomlása

Ugyanabban a 2012-es interjúban Schiff arra is igyekezett felkészíteni a befektetőket, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed laza monetáris politikájának következtében

a dollár hatalmasat fog gyengülni.

Egyenesen arra számított, hogy a dollárindex meg fog feleződni.

Nos, ez a jóslat sem mondható túlságosan pontosnak, mivel a dollár erősödése az elmúlt évek egyik legfontosabb piaci témáját adta. Az index akkoriban a 80-as szinten állt, és nem is csökkent 78,90 alá. December utolsó napját pedig a 99-es szinthez közel zárta a mutató.

A dollár masszív erősödése jellemezte a devizapiacokat Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Amerikai adósságválság

A dollárral kapcsolatos jóslat mellett szorosan ott állt Schiff azon elképzelése is, miszerint az Egyesült Államokat adósságválság fenyegeti, mivel a befektetők rá fognak eszmélni, hogy az USA képtelen visszafizetni a tartozásait,

ez pedig a kötvénypiac összeomlásához vezet.

Amint napjainkban látható, nemcsak a dollár erősödése kitartó, de az amerikai állampapírhozamok is rekordalacsony szinteken állnak. Ezzel párhuzamosan a Moody’s Aaa szinten értékeli az amerikai adósságot, szemben Olaszország és Spanyolország Baa2 osztályzatával, noha Schiff egykor úgy nyilatkozott, hogy az USA nagyobb adósságproblémával bír, mint Európa.

A szembesítéskor Schiff azt hangsúlyozta, hogy a világnak úgy tűnik, több idő kell ahhoz, hogy észrevegye egykori jóslatának valóságalapját. Mindazonáltal továbbra is arra számít, hogy a kötvénypiac össze fog omlani.

Hatástalan lazítás

Az utolsó nagy jóslat, amely valótlannak bizonyult, arra vonatkozott, hogy a Fed az alacsony kamatokkal és az eszközvásárlási programjával

képtelen lesz munkahelyeket teremteni, mindösszesen a dollár összeomlását éri el.

A dollárra vonatkozó prognózis nem jött be, de a munkaerőpiaci hatás megítélése is erősen kérdéses. Az látszik ugyanis, hogy míg 2012 októberében a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma 135 millió volt, addig 2015 novemberében 143 millió, miközben a munkanélküliségi ráta 7,7 százalékról 5 százalékra zsugorodott.

Forrás: 123rf.com

Meg kell azonban jegyezni, hogy nincs egyetértés abban, hogy mindez mennyiben köthető közvetlenül a Fed politikájához. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy nem lehet határozottan összekötni a gazdasági aktivitást a jegybank eszközvásárlási programjával.

Mindenesetre Schiffnek erre is frappáns válasza volt. Egyszerűen úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy az eddig teremtett munkahelyek el fognak veszni a következő recesszió idején, amely valószínűleg 2016-ban kezdődik majd.