Még évekig szárnyalhat a dollár

dollár USD
A clerk counts US dollar bills at a bank in Jimo city, east Chinas Shandong province, 10 August 2011. China boosted its holdings of U.S. government debt by 0.5 percent to $1.17 trillion in June, the third straight monthly increase, while other foreign investors were sellers of Treasuries for the first time since 2009. China raised its note and bond holdings by $1.655 billion to a record $1.16 trillion and ownership of bills by $1.57 billion to $4.55 billion, according to the Treasury Department data.
Vágólapra másolva!
A dollár piacán a bika 2011 júniusi negyedévében jelent meg, és a Deutsche Bank elemzői szerint még két további évig kitarthat. Kereskedelmileg súlyozva az amerikai fizetőeszköz akár további 10 százalékot is erősödhet a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

Van még tere a dollár erősödésének, mielőtt elérni a következő ciklikus csúcspontot – idézi a Business Insider a Deutsche Bank stratégáinak elemzését. Az elemzők szerint a dollár bikapiaca jelenleg még csupán a kétharmadánál tart.

Az indoklás szerint a Bretton Woods-i rendszer bukása óta a dollár 9-10 éves gyengülő ciklusait 6-7 éves emelkedők követték. Jóllehet minden ciklus különböző, de a stratégák úgy látják, hogy a jelenlegi makroháttér megerősíti azt a nézetet, hogy jelenleg a kétharmadánál tartunk a felívelő időszaknak.

Lassan, de biztosan

Történetileg az látszik, hogy az elmúlt ciklusokban a csökkenéseket követően a dollár kereskedelmileg súlyozott reálindexe 58 százalékkal erősödött 1978 és 1985 között, míg 33 százalékkal 1995 és 2002 között. A legutóbbi gyengülő periódusban az index 28 százalékot süllyedt, és a stratégák véleménye szerint a zöldhasú amellett, hogy ezt a veszteséget behozza,

még további 10 százalékot erősödhet.

Mindazonáltal a dollár izmosodása a ciklus fennmaradó időszakában nem lesz túlságosan gyors ütemű.

Az eddigi tapasztalatok alapján az elemzés kiemeli, hogy amellett, hogy az emelkedő ciklusok rendre rövidebbek, mint a csökkenők, reálértéken trendszerűen behozzák a teljes elszenvedett veszteséget. Ennek szellemében vélik úgy a stratégák, hogy még két évig kitarthat az emelkedés, amely legalább 10 százalékos lehet.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A kétirányú út

Különösen izgalmas lehet mindazonáltal, hogy milyen tényezők határozzák majd meg a dollár további erősödését. A Deutsche Banknál két alapvető forgatókönyvet látnak, az egyik főszereplője az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a másiké pedig Kína. Amennyiben a Fed monetáris szigorítása lesz a motor, úgy az elemzés szerint a dollár izmosodása lassú és széleskörű lesz, nagyjából egyenlően elosztva a G4 országok, a nyersanyagvezérelt gazdaságok, valamint a feltörekvő piaci fizetőeszközökkel szemben.

Ha azonban Kína, és elsődlegesen a kínai devizapolitika lesz a meghatározó tényező mint instabilitási forrás, akkor a dollár erősödése erősen koncentrálódhat a nyersanyagvezérelt és feltörekvő országok devizáival szemben, míg a G4 fizetőeszközök felülteljesíthetnek.

Külön érdekes, hogy az elemzők úgy látják, a jelenlegi dollárerősödés szokatlan, mivel nagyrészt

az előtt következett be, hogy a Fed valóban kamatot emelt volna.

Éppen ezért a következő időszakban feltehetően csupán szerényebb emelkedésre kell felkészülni.

Ezzel szemben a stratégák vélekedése az, hogy egyes fizetőeszközök, különösen az euró vagy a nyersanyagvezérelt országok devizái a következő években még gyengülhetnek igen erőteljesen a zöldhasúval szemben.