Alacsonyan szárnyal az USA

amerikai zászló USA hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Beindultak a számolgatások, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán véget vetett egy közel egy évtizedes korszaknak, és kamatot emelt. Miközben a befektetők elsősorban a lépés piaci hatásaival vannak elfoglalva, érdemes egy pillantást vetni arra, hogy áll most az amerikai gazdaság, és miként teljesített 2006-ban, az utolsó kamatemelés idején. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány és Fed hivatalos számait elnézve, úgy tűnik, az USA gazdasága most egy fokkal egészségesebb, mint 2006 júniusában, az utolsó emelés idején volt. Mindazonáltal a megítélés azon is múlik, hogy mennyire súlyozzuk az adatokat.

Érdemes persze nem eltekinteti attól, hogy most szerdán meglépett 25 bázispontos emelés 0,25-0,5 százalék közti kamatszintet eredményezett, míg 2006 júniusában a ráta 5,25 százalékon tetőzött. A MarketWatch által összegyűjtött adatok ezzel párhuzamosan azt mutatják, hogy a két időszakot összehasonlítva, ma 6 mutató szempontjából jobban áll az USA gazdasága, míg 5 tekintetében rosszabbul teljesít.

Gyenge növekedés, rossz hangulat

Ha a gazdasági növekedést nézzük, akkor jelenleg rosszabb a helyzet, mivel 2006 közepén 2,7 százalékos volt az éves növekedés, míg a legutóbbi negyedévben csupán 2,2 százalékos. Ebből azt is le lehetne szűrni, hogy az amerikai gazdaság még mindig

nem tudott teljesen felépülni a pénzügyi válságból.

Mivel azonban az USA teljesítménye komoly részben a belső fogyasztásra épül, érdemes nagyobb figyelmet szentelni az ezzel kapcsolatos mutatóknak.

Ezen a téren azonban már nehezebb megítélni a helyzetet, mivel a fogyasztói költések 3,24 százalékos növekedéssel ma szebben mutatnak a 2006. júniusi 3,04 százalékosnál. Mindazonáltal

a fogyasztói bizalom viszont ennél lényegesen nagyobb eltérést mutat, mégpedig negatív irányba.

Akkor 105,4 ponton állt a mutató, míg most csupán 90,4 ponton tartózkodik.

Két konkrét területet, a lakásépítéseket és az autóeladásokat nézve szintén ellentmondásba ütközünk. Az előbbi területen ugyanis a 2006. júniusi 1,8 millió jobb, mint a 2015. decemberben rendelkezésre álló 1,06 milliós legfrissebb adat, míg az autóeladásokban jobb a helyzet. Itt ugyanis a korábbi 16,2 millió után most 18,2 milliós a friss szám.

Forrás: Origo

Szintén összefügg a fogyasztói viselkedéssel és hangulattal, hogy a megtakarítási ráta napjainkban 5,6 százalékon áll (októberi adat), míg a legutóbbi kamatemelés idején csupán 3,4 százalék volt. Ezzel együtt pedig a 30 éves jelzáloghitel kamata 3,94 százalékon áll, míg 2006 közepén 6,68 százalék volt.

Éledező munkaerőpiac

Tovább bonyolítja a kérdést a munkaerőpiac állapota, ami a Fed számára is kiemelt jelentőséggel bír, mivel a kettős mandátuma értelmében az árstabilitás mellett a „teljes foglalkoztatottság” elősegítése is a szervezet célja. Ezen a fronton azonban láthatóan nem áll túl jól az USA gazdasága a 2006-os állapotokhoz képest. Az egyetlen adat, amely szebben fest, az új munkahelyek számának havi növekedése, amely most 210 ezres, szemben a 2006-os 174 ezerrel.

Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal a mostani 5 százalékos munkanélküliségi ráta rosszabb, mint az akkori 4,6 százalékos, a munkaerő-piaci részvétel pedig most mindössze 62,5 százalékos, szemben a 2006-os 66,2 százalékkal.

Messze még a cél

Ha pedig a Fed által kiemelten követett adatokat vizsgáljuk,

az infláció megítélése is problematikus.

Papíron ugyanis elvileg jobb a jelenlegi (novemberi) 0,5 százalékos inflációs ráta, mint a 2006-os 4,3 százalékos, de a problémát az jelenti, hogy a Fed számára az inflációs cél 2 százalék, és a túlságosan alacsony infláció már csak a Fed szempontjait követve sem tekinthető pozitív fejleménynek.

Mindent összevetve az látszik, hogy a világgazdaság jelenlegi állapotában elmondható, hogy az USA gazdasági teljesítménye sokak számára irigylésre méltó, azonban a saját historikus adatait nézve, még bőven van hová fejlődni a kívánt célok eléréséhez.