Már a britek is a szigorításon gondolkodnak

Governor of the Bank of England, Mark Carney gestures whilst he speaks during an Inflation Report press conference at the Bank of England in central London on November 5, 2015. London's stock market fell at the start of trading Thursday as investors looked ahead to the Bank of England's latest interest rate decision and inflation forecasts. AFP PHOTO / JONATHAN BRADY / POOL
Vágólapra másolva!
A Bank of England kormányzója szerint egy 2016-os kamatemelés lenne az ésszerű és óvatos magatartás, figyelembe véve a brit gazdaság fejlődését. Mark Carney emellett hangsúlyozta, a külföldi befektetések kiemelt fontosságúak Nagy-Britannia EU-tagságával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

2016-ban kamatemelés jöhet

Carney azzal, hogy letette a voksát egy 2016-os kamatemelés mellett, határozottabb irányt adott azon piaci szereplőknek is, akik jelenleg bizonytalanok azzal kapcsolatban, mikor kezdődhet meg a brit monetáris szigorítás. A határidős fontpiacon kötött ügyletek alapján egyébként

a piac arra számít, hogy 2016 novemberében jöhet egy 25 bázispontos emelés,

miközben korábban a vegyes várakozások között az is felmerült, hogy a BoE talán nem lép 2017 előtt.

A kormányzó az után nyilatkozta a fentieket a Bloombergnek, hogy a Bank of England (BoE) kormányzótanácsa változatlanul 0,5 százalékon hagyta az alapkamatot, és a döntéshozók közül csupán egy tag szeretett volna már ebben a hónapban kamatot emelni, miközben a többség szerint az árnyomás még nem elég erős ahhoz, hogy igazolja a szigorítást.

A brit piacán nem érződik a kamatemeléssel kapcsolatos optimizmus, csütörtök óta jelentősen gyengült a font az amerikai dollárral szemben (de más devizákkal szemben is) Forrás: Investing.com, Investor.hu

A mag problémája

A kamatpolitika hátterével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy bár idén korábban csökkent a brit inflációra vonatkozó hivatalos előrejelzés, Carney hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a maginflációs mutatóknak. Igaz ugyanis, hogy

Nagy-Britannia inflációs rátája 1960 után másodszor fordult negatív tartományba szeptemberben,

amint az adatot megtisztítjuk a volatilis hatásoktól, úgy 1 százalékos maginflációt kapunk.

Carney jelezte, hogy azért fontos hangsúlyosan figyelni a maginflációt, mert jól mutatja az importált dezinflációs nyomást. Amit pedig a BoE szeretne elkerülni az éppen az, hogy olyan erős hazai árnyomás alakuljon ki, hogy amikor ezek a külső hatások kifutnak, végül még túl is fusson az infláció a kijelölt célon.

A brit jegybank újra csökkentette az inflációs előrejelzést Forrás: Bloomberg

Noha a Bloomberg felvetése szerint egy esetleges kamatemelés kettős szorítást eredményezhet a britek számára a fiskális szigorításokkal együtt, Carney ez utóbbiakat nem kommentálta érdemben. Kiemelte ugyanis, a jegybanknak csak nagyon extrém esetekben feladata mérlegelni a fiskális politikát, például amennyiben az fenyegeti a monetáris politika céljait, ami azonban – hangsúlyozta – jelenleg egyáltalán nem áll fenn Nagy-Britanniában.

Tagság és vonzerő

Az EU-tagságról szóló jövőbeni brit népszavazásra áttérve, a kormányzó azt mondta, az országnak továbbra is vonzónak kell lennie a külföldi befektetések számára. Van egy általános makrogazdasági perspektíva, jelesül, hogy Nagy-Britannia folyó fizetési mérleg hiánnyal működik. Carney hozzátette, ez természetes, mivel a brit gazdaság másoknál sokkal gyorsabban bővül, de ezt a deficitet finanszírozni kell, ami elsősorban erős, főként hosszú távú befektetések segítségével történik.

Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy az ország megtartsa vonzerejét a külföldi tőke számára, amihez pedig számos dolog járul hozzá – jelezte a kormányzó. A brit folyó fizetési mérleg hiány egyébként 2014-ben a GDP 5,1 százalékáig emelkedett, ami a legmagasabb szint az 1948-as feljegyzések óta.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója Forrás: AFP/Leon Neal

Hitelek és kockázatok

Mindemellett Carney a Kínával kapcsolatos kockázatokra is reagált. Hangsúlyozta, hogy noha közép távon pozitív lesz az trend azzal, hogy a kínai gazdaság egyre inkább átáll az exportorientáltról egy belső fogyasztás által dominált modellre, de hozzátette,

az ilyen jelentős átmenetek soha nem zajlanak zökkenőmentesen.

Amikor a hitelnövekedésben olyan mértékű felfutást láthatunk, mint Kína és a Japánon kívüli egész ázsiai térség esetében, akkor egy bizonyos ponton számíthatunk rá, hogy megugrik a nem teljesítő hitelek szintje is – mondta Carney. Mivel pedig ez még nem történt meg, egyesek arra számíthatnak, hogy megkezdődhet ez a megugrás.

Megállíthatatlanul törnek előre a londoni ingatlanárak - vajon ez már megint egy lufifújás? Forrás: Thinkstock

További hazai területeket érintve, Carney kitért a brit ingatlanpiacra is, különösen azon szegmensére, ahol kiadási céllal történnek a vásárlások. A kormányzó azt mondta, ezen a szinten még nem lépnek, csupán nagyon szorosan követik az eseményeket. A szabályozók éberen figyelnek minden változást a dinamikában – tette hozzá.

Emellett a kormányzó kijelentette, nagyon tudatosan figyelik a brit pénzügyi szektor hatalmas méretét, és a hivatalnokok dolgoznak azon, hogy meg tudják oldani a bedőlő intézményekkel kapcsolatban felmerülő problémákat.