Óriási ingatlanlufi fenyegeti a világot

Szétpukkan a nagy lufi – a tiéd is! - Asztrológiai előrejelzés 2015-re horoszkóp
Vágólapra másolva!
A közelmúlt ismétli önmagát? Alig 8 évvel az amerikai jelzálogpiaci válság után, amely globális pénzügyi krízishez vezetett, a bankok újra a globális ingatlanbummok kockázataira figyelmeztetnek. A napokban a svájci UBS elemezőinek jelentése állapította meg, hogy az európai városokban az ingatlanárak már meghaladják a fair árazásokat. Magyarország is a veszélyes piacok között van. 
Vágólapra másolva!

Az európai városok közül nem meglepően London mutatja a legdurvább számokat. Itt ugyanis a UBS szerint az ingatlanárak reálértéken 6 százalékkal magasabbak a 2007-es csúcsoknál, és az árak elszálltak mind az ország más régióihoz, mind a lakossági jövedelmek képest – írja a CNBC.

Szárnyaló London

A UBS tanulmánya szerint London egyébként a világ legkevésbé megfizethető ingatlanpiacával bír, megelőzve Hongkongot, ahol a jelentés szerint a második legnagyobb az esélye egy ingatlanbuboréknak.

Idén év elején ezrek tüntettek a londoni városháza előtt a megfizethetetlen bérleti és ingatlan árak miatt Forrás: NurPhoto/Jay Shaw Baker

A brit főváros ingatlanai iránti külföldi kereslet, valamint a globális geopolitikai kockázatok és a magas ázsiai ingatlanértékelések szintén hozzájárultak ahhoz, hogy Londont új magasságokba repítsék. A jelentés azonban megjegyzi, hogy a kiadási céllal való vásárlás kecsegtető hozamai, valamint a növekvő népességszám a belső keresletet is fellendítette a londoni ingatlanok iránt.

Jóllehet az már régóta ismert, hogy London kiugróan drága, az talán meglepő lehet, hogy a UBS szerint Amszterdam a kontinensen a második legérzékenyebb város az ingatlanpiaci buborékra. Szintén a túlértékelés felé halad a német pénzügyi központ, Frankfurt, de túlságosan drágának számít Genf, Zürich és Párizs is.

Amszterdamban is egyre jobban elszaladtak az árak Forrás: ONLY FRANCE/Tripelon-Jarry

Határtalan buborék

Nemzetközi tekintetben

London után Honkong, majd pedig Sydney következik a listán a leginkább túlértékelt városok között.

Ausztráliában ráadásul kiemelt veszélyt jelentene egy piaci korrekció, mivel a bankok hitelportfólióinak több mint 60 százalékát jelzáloghitelek teszik ki, ami kétszerese az amerikai és háromszorosa a brit aránynak – jegyzik meg az RBS elemzői.

Az alacsony kamatszintek ugyanis intenzív hitelfelvételt generáltak, és miközben az ingatlanárak szárnyalnak, a háztartások jövedelemhez viszonyított adósságrátája az amerikai és a brit szintek fölé emelkedik.

Az ausztrál ingatlanpiaci boom már a bankok mérlegét is veszélyezteti Forrás: robertharding/Tim Graham

Ebben a hónapban egyébként már a Deutsche Bank is figyelmeztetést adott ki az ingatlanbummokkal kapcsolatban, melyeket elsősorban a globálisan laza monetáris politika hajt – miközben Japán és Európa döntéshozói további enyhítéseket fontolgatnak.

Az Egyesült Államok tekintetében a UBS úgy látja, hogy nagyjából fair értékelésűek az ingatlanok – még New Yorkban is –, azonban kilóg a sorból San Francisco, ahol a külföldi kereslet és a Szilícium-völgy miatt magasak az árak. Érdekes azonban, hogy történeti viszonylatban Chicago például alulértékeltnek számít.

A magyar árak is kitörtek

Egyes feltörekvő piacok – köztük Magyarország is – csatlakozott a ralihoz az elmúlt időszakban. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelezte, hogy a lakóingatlan-árak hazánkon kívül Indiában, Törökországban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön is élesen emelkedtek az év első három hónapjában. Mindezek azonban eltörpülnek a 2007-es ingatlanpiaci összeomlást durván megszenvedő Írország mellett, ahol 17 százalékos volt az emelkedés az idei első negyedévben.

Ingatlanárak változása egyes európai országokban 2015 első nyolc hónapjában Forrás: Eurostat

Vannak azonban kivételek is. A BIS mérései szerint Franciaországban, Görögországban és Olaszországban a lakásárak reálértéken inkább csökkentek 2015 első negyedévében, de Kínában és Oroszországban is tapasztalhatók voltak éles csökkenések.