A Kajmán-szigeteknél is nagyobb adóparadicsom az USA

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megelőzte a Kajmán-szigeteket annak tekintetében, hogy milyen mértékben utasítja vissza a nemzetközi banki adatszolgáltatásban való részvételt. Ez abból a szempontból külön érdekes, hogy az USA egyébként lendületesen és szigorúan lép fel az amerikai szereplők országon kívüli számláival szemben.
Vágólapra másolva!

Az USA-t csak Hongkong és Svájc előzte meg azon offshore paradicsomok listáján, amelyek visszautasítják a megfelelést az OECD által létrehozott információ-megosztási standardoknak – írja a Bloomberg a londoni székhelyű Tax Justice Network (TJN) pénzügyi titoktartási listája alapján.

Kettős játék

A nagyobb pénzügyi átláthatóságért kampányoló TJN listája azért is izgalmas, mert az Egyesült Államok mindeközben olyan belső adatgyűjtő rendszerrel (FATCA) rendelkezik, amely arra kötelezi a bankokat világszerte, hogy

adatokat szolgáltassanak olyan amerikai számlatulajdonosokról, akik megpróbálnak kibújni az amerikai adóhatóság kezei közül.

Miközben az Egyesült Államok élen jár az új módszerek kifejlesztésében, melyek segítségével megvédheti magát a külföldi adóparadicsomoktól, azzal már sokkal kevésbé foglalkozik, hogy ő maga milyen szerepet játszik a jogszerűtlen tőkemozgások célországaként és az adóelkerülés támogatásában – hangsúlyozza a TNJ hétfőn kiadott jelentése.

Washington függetlenségen alapuló felfogása azzal a kockázattal jár, hogy komoly akadályt jelent az adóelkerülés, a pénzmosás és a pénzügyi bűncselekmények ellen irányuló nemzetközi erőfeszítésekkel szemben – olvasható a dokumentumban.

Washington függetlenségen alapuló felfogása kockázatos az átláthatóságra. Forrás: MTI/EPA/Pool/ISP/Ron Sachs

Németország is az elsők között

A TJN kétévente kiadott listáján az USA 2013-ban még csak a hatodik volt, azóta felküzdötte magát a nem túl megtisztelő harmadik helyre.

Szingapúr a negyedik, míg a Kajmán-szigetek az ötödik helyet foglalja el idén. Őket egyébként sorrendben Luxemburg, Libanon, Németország, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek (Dubaj) követi.

A lista súlyozással áll össze olyan joghatósági tényezők alapján, mint például a banktitkokra vonatkozó szabályozások, a tulajdonosi nyilvántartások vagy az együttműködés más kormányokkal. A módszertan egyébkén előnyben részesítette azon jogrendszereket, melyek jelezték 2017-ig, vagy esetenként 2018-ig, beépítik az OECD standardjait.