16 évnyi magyar GDP pihen offshore-számlákon

dollár USD zsák pénz
Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai cégek közel 2100 milliárd dollárnyi pénzt parkoltatnak offshore-számlákon, ami után nem fizetnek adót az Egyesült Államokban, ez pedig 620 milliárdos kiesést jelent az államnak. Az Apple használja ki a legjobban a kiskapukat. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb cégeit tömörítő Fortune 500-as listán rangsorolt vállalatok több mint kétharmada tart fenn leányvállalatokat olyan adóparadicsomokban, mint a Bermudák, Kajmán-szigetek, Írország, Luxemburg és Hollandia, élén az Apple, Microsoft, Nike, Pepsi vállalatokkal – írja a Reuters. Az amerikai cégek 2100 milliárd dollárnyi (az éves magyar GDP 16-szorosa!) pénzt parkoltatnak ilyen számlákon, ami után 620 milliárdnyi adót nem fizettek meg az USA-ban. Az ok egyszerű, túl magasnak találják a 35 százalékos adókulcsot.

Az Apple viszi a prímet

Az amerikai adóoptimalizáló vállalatok közül az Apple szerezte meg a képzeletbeli aranyérmet. A cég eddig 181,1 milliárd dollárt mentett ki offshore-számlákra.

A techcégnek közel 59,2 milliárd dollárt kellene befizetnie az amerikai adóhivatalnak,

ha a három offshore-telephelyéről visszatelepítené érdekeltségeit.

A cég eddig 181,1 milliárd dollárt mentett ki offshore-számlákra. Forrás: AFP/Johannes Eisele

Megszűntetnék az adóparadicsomokat?

Tim Cook egy 2013-as szenátusi meghallgatáson arról beszélt, hogy az Apple minden olyan adót megfizet otthon, amire kötelezve van, és csak azért nem hozza haza a külföldön parkoltatott milliárdokat, mert az túl drága lenne. Csak akkor térnének más belátásra, ha az adókulcs 10 százalék alá csökkenne - írja a MarketWatch.

Az OECD legfrissebb tanulmánya is arra hívja fel a figyelmet, hogy

be kellene szűntetni az adóparadicsomokat,

és arra kötelezni a cégeket, hogy ott fizessék meg a nyereségük utáni adókat, ahol az keletkezik. Az amerikai kongresszusban is egy ideje napirenden van az a kérdés, hogy a külföldön parkoltatott vállalati milliárdokat egy egyszeri adó megfizetésével lehessen hazahozni, és azokat a pénzeket aztán az amerikai gazdaság fejlesztésére lehessen fordítani. Más kérdés, hogy a megoldást mindenki látja, csak nem igazán lépnek előre a döntéshozók.

Mások sem restek használni a kiskapukat

A tabella második helyére a General Electric került fel. A GE 119 milliárd dollárt (közel egy éves magyar GDP) tart az Egyesült Államokon kívül 18 különböző adóparadicsomban. A Microsoft mindössze 11 milliárd dollárral marad le vetélytársa mögött. A számítástechnikai vállalat öt adóparadicsomban osztja meg közteher befizetését. A Pfizer 151 leányvállalatot működtet világszerte, amelyeken keresztül 74 milliárd dollárt áramoltat ki az államokból.

Nemcsak a turisták, de sok magyar cég nyeresége is az európai szigeten pihen. Forrás: Flickr/Glen Bowman

Ciprus a magyar offshore paradicsom

A legtöbb magyar cégtulajdonos az európai szigeten székel. A Bisnode üzleti információszolgáltató elemzése szerint Cipruson 1469, a Seychelle-szigeteken 1303, Hollandiában pedig 1246 magyar cégtulajdonos volt bejegyezve 2013 végén.

Az említett három országon kívül kedvelt offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is. Ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a Magyarországhoz kapcsolódó cégek száma. Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.