Milliárdos hozná vissza az offshore-vagyonokat

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Carl Icahn amerikai befektető közel 150 millió dollárral (41 milliárd forint) győzködi az amerikai politikusokat, hogy az Egyesült Államok legdominánsabb vállalatait adókönnyítéssel kell rávenni, hogy hozzák vissza az adóparadicsomokban rejtegetett pénzüket.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban jelenleg 39 százalékos a társasági adó. Az OECD által vizsgált 20 ország közül az Államokban a legmagasabb - írja a MarketWatch. Azonban nemcsak a magyarok híresek a találékonyságukról, a tengerentúli cégek adóparadicsomokban jegyeznek be leányvállalatokat. A székhelyüket is átteszik, így egy csapásra mentesülnek a tekintélyes adóteher alól. Míg a magyar cégek egyik kedvence Ciprus, addig amerikai cégeké a Bermudák.

Gyere haza adódollár!

Az elmúlt években számos olyan fúziót lehetett látni, amikor amerikai cégek csak azért vásároltak meg más külföldi vállalatokat, hogy aztán az adócsökkentés kereteit kihasználva máshová helyezzék át székhelyüket. Becslések szerint ezzel az adóelkerülési módszerrel az amerikai gazdaság eddig 50 vállalatot vesztett, és sok százmilliárd dollárnyi adóbevételtől esett el. Ha tovább folytatódik, vagy akár felgyorsul ez a trend, akkor az katasztrofális következményekkel járna az amerikai gazdaság számára, nem is beszélve a munkahelyek számának csökkenéséről - figyelmeztet Icahn.

Az éllovas adóelkerülők olyan tőkeerős cégek, mint az Apple, az Alphabet (néhai Google) vagy a Cisco.

Icahn - aki történetesen közel 55 millió Apple-részvényt birtokol, mely mostani árfolyamon számolva 6,3 milliárd dollárt ér – sürgeti a társasági adó reformját. A dúsgazdag befektető 5-10 százalék körüli - egyszer megfizetésre kerülő – adóval tenné vonzóvá a nagy amerikai multi cégek számára a közel 2200 ezer milliárd dollárnyi külföldön parkoltatott pénz 'hazautalását' az Egyesült Államokba. Az ebből befolyó pénzt aztán lehetne infrastruktúra fejlesztésre és számos más célra költeni. Maga az elképzelés egyáltalán nem újkeletű, hisz a republikánus képviselő, Paul Ryan is hasonló gondolatoknak adott hangot korábban - közölte a Marketwatch.

Ha a gazdasági növekedést veszélyeztető profitkivándorlás érve nem lenne elég, Carl Icahn 150 millió dollárt is rááldoz egy olyan kampányra, amellyel jobb belátásra tudná bírni az amerikai politikai elitet.

Nemcsak a túristák, de az adódollárok szívesen pihennek a Bermudákon. Forrás: [origo]

Összefutnak a szálak

Ichan szavaiban Tim Cook, Apple-vezér szavai köszönnek vissza, aki egyszer ekképp nyilatkozott:

Ha a nyereség után fizetendő effektív adókulcs az Icahn által javasolt szintre csökkenne, akkor a piac akár magasabb P/E rátával is meg tudna barátkozni az Apple esetében. Icahn egyébként még májusban a Tim Cook-nak címzett levélben bemutatta saját számításait, mely szerint az Apple részvények jelentősen alulárazottak, és véleménye szerint 240 dollárt érhetnek. (Jelenleg 115 dolláron forognak.)

Az offshore-adóelőnyök kihasználása miatt az S&P 500 tőzsdeindex 100 legnagyobb cége 2014-ben a 39 százalékos társasági adószint helyett mindössze 28,4 százalékot fizetett a különféle nemzetközi adójogszabályok miatt. Az éllovas Apple, Alphabet/Google és a Cisco a fenti értékhez képest is kb. 25 százalékkal kisebb adókulcs mellett rótta le kötelezettségeit.

Carl Ichanm a milliárdos befektető visszahonosító közteherrel csábítaná vissza az USA-ba a külföldre menekített közel 200 ezermilliárd dollárt. Forrás: Getty Images

Ciprus a magyar offshore paradicsom

A legtöbb magyar cégtulajdonos az európai szigeten székel. A Bisnode üzleti információszolgáltató elemzése szerint Cipruson 1469, a Seychelle-szigeteken 1303, Hollandiában pedig 1246 magyar cégtulajdonos volt bejegyezve 2013 végén.

Az említett három országon kívül

kedvelt offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is.

Ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a Magyarországhoz kapcsolódó cégek száma. Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.