Az amerikai jegybank jót tehet a részvénypiacokkal

wall street bull bika tőzsde hangulat
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22: A police officer watches protestors during the "Flood Wall Street" protest on September 22, 2014 in New York City. The Flood Wall Street protest came on the heels of climate change march on September 21, that attracted over 300,000 protestors. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem kellene annyit aggódni a Fed-kamatemelés miatt, figyelmeztet Mislav Matejka, a J.P. Morgan befektetési bank stratégája. Ha az amerikai jegybank decemberben meghúzná a ravaszt, akkor az a részvénypiacok számára is kedvező lehetne.
Vágólapra másolva!

A Fed októberi ülésén továbbra is zéró közeli szinten hagyta az alapkamatot. Az amerikai jegybank már a decemberi emelést sem meri kijelenteni, hanem az amerikai- és a világgazdasági mutatóktól tette függővé – írja a MarketWatch. Az egyik kitétel az amerikai béremelés, a másik a kínai gazdaság stabilizálódása lenne.

Baj lehet a halogatásból

Ha a központi bank decemberben sem emel, akkor a pénzpiacon könnyen pánikszerű eladások kezdődhetnek, ahogy történt ez augusztusban a kínai események hatására.

- fűzte hozzá a J.P. Morgan szakértője.

Az újabb halogatás csak feszültséget és még nagyobb árfolyamingadozásokat eredményezne Forrás: Reuters

Jótékony kamatemelés

A 2006 óta nem látott monetáris szigorítás olyan tőzsdei szektorokra is pozitív hatást gyakorolna, mint az amerikai egészségügy és pénzügyi iparág, amelyek jó ideje nem tudnak úgy részt venni az árfolyamemelkedésben, mint más vezető részvények teszik. Ha végre lépne a Fed (ami amúgy már benne van az árazásokban), akkor a banki részvények a kötvényeknél is jobb teljesítményre lehetnének képesek.

24 nagybankot tartalmazó bankindex és a 10 éves amerikai állampapír hozamának összehasonlítása 2014 óta Forrás: J.P. Morgan, Bloomberg

Erre hajaz David Kostin, a Goldman Sachs stratégája által is megfogalmazott befektetési ötlet, tudniillik a pénzügyi szektor részvényei felülteljesítőek lennének a kamatemelési ciklus beindulásával. Ennek megfelelően Kostin decemberi monetáris szigorítással számol.

Kifogyóban a szufla

Matejka egyre óvatosabb állásponton van az amerikai részvénypiacok tekintetében. Úgy látja, hogy azok az erők, amelyek az elmúlt 6 évben megháromszorozták az S&P 500 index árfolyamát, lendületüket vesztik. Ilyen például a vállalati profit marzsok alakulása, mely a második világháború óta mért legalacsonyabb szintekről rekordmagasságokba emelkedtek, de hasonló löketet adott az amerikai jegybank eszközvásárlási programja is. A stratéga szerint a középtávú emelkedés fenntartásához mostanra kifogyott a hajtóerő.

Nem valószínű, hogy az amerikai részvénypiac felülteljesítené a globális piacot.

Éppen ezért a J.P. Morgan inkább alulsúlyozást javasol a tengerentúli részvények tekintetében, de hasonlóképp jár el a brit piacokkal kapcsolatban is. Továbbra is óvatosak a fejlődő piacok vonatkozásában, de Japánt továbbra is szeretik.

Kezd elpárologni az az erő, ami előre vitte a piacokat Forrás: 123rf.com

Év végéig már nem kell aggódni

Azonban év végéig kitarthat még a jó hangulat a globális részvénypiacokon, az alábbi tényezők miatt:

  • A kínai gazdaság várhatóan magához tér az elkövetkező 3-6 hónapban.
  • A hétfőn napvilágot látott feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek egyértelműen a javulás jeleit mutatják az euróövezeti országokban.
  • Az értékeltségi szintek egyáltalán nem túlzóak.
  • Habár a Fed kötvényvásárlási programja véget ért, de a négy domináns jegybank - Fed, EKB, az angol és a japán jegybank) GDP-hez viszonyított mérlege várhatóan tovább gyarapszik 2016-ban is.
  • A vállalati aktivitások ugyancsak a részvénypiac malmára hajtják a vizet, hisz számos felvásárlásról és saját részvény visszavásárlási programot jelentenek be.