Tovább játszik a piacokkal a Fed

Janet Yellen Fed
Federal Reserve Chair Janet Yellen listens to a question while speaking at the Federal Reserve's Wilson Conference Center September 17, 2015 in Washington, DC. The Federal Reserve held its key interest rate locked at zero Thursday, pointing to the downturn in the global economy even as US growth remains steady. But members of the policy-making Federal Open Market Committee made clear, in projections accompanying their announcement Thursday, that they still expect rates to rise by the end of the year. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az amerikai alapkamaton a Fed Nyíltpiaci Bizottsága szerda este, de az ülés után megjelent közlemény tartalmazott néhány változást, amiből a piac azt olvasta ki, hogy decemberben már léphet a jegybank. A dollár jelentős erősödésbe kezdett a vezető devizákkal szemben.
Vágólapra másolva!

A közleményben a jegybankárok kiemelték, hogy az amerikai gazdasági növekedés kedvező, azonban továbbra is mérsékelt ütemű. Ezúttal nem szerepelt a közleményben a világgazdasági lassulástól való félelem, melyből a piaci szereplők arra következtettek, hogy

a következő, december 16-án esedékes kamatdöntő ülésen már lehet esély egy óvatos kamatemelésre.

Persze a Fed nem volt ennyire egzakt, mivel ők egyáltalán nem kívánták magukat elkötelezni egy időponttal kapcsolatban.

Persze ez önmagában még nem jelent semmit, és a döntés után Michael Arone, a State Street Global Advisors stratégája például azt mondta a CNBC-nek, hogy a Fed igyekszik újabb és újabb módokat találni ahhoz, hogy lényegében semmit ne mondjon a piacoknak.

Egyesek azonban ennél határozottabbak. Dean Maki, Point72 Asset Management vezető közgazdásza például a Bloombergnek nyilatkozva kifejtette, hogy szerinte a Fed alapértelmezett terve a decemberi kamatemelés.

A Fed a szerdai döntését egyébként az alacsony inflációval, a munkahelyek növekedésének lassulásával, valamint az export gyengeségével indokolta. Továbbá bár a közlemény hangsúlyozta, hogy figyelik a globális gazdasági és pénzügyi folyamatokat, a legutóbbi dokumentumhoz képest kihagyták azt a mondatot, amely arra utal, hogy a jelenlegi gazdasági és piaci fejlemények visszafoghatják valamennyire az amerikai gazdaságot, és rövid távon további lefelé ható nyomást helyezhetnek az inflációra.

A piac is bátrabban áraz már

A publikáció után jelentősen erősödött a piaci konszenzus a decemberi kamatemeléssel kapcsolatban, az eddigi 34 százalék helyett 48 százalékos valószínűséggel számolnak. De a több Fed-ülés kapcsán is bátrabbak lettek a befektetők, de azért továbbra is azt látni, hogy eléggé megosztottak a szereplők az első monetáris szigorítás időpontját illetően.

Így változott a szerdai FED-ülés után a kamatemelés valószínűsége a piaci árazások szerint (a sötét zöld az új várakozás) Forrás: Bloomberg

Újra nagyot erősödött a dollár

A kamatdöntést, és a közlemény megjelenését követően az amerikai dollár árfolyama jelentősen erősödött, az euró-dollár jegyzése az 1,11-es szint közeléből egy óra leforgása alatt 1,09-ig zuhant, csütörtök reggel pedig az 1,0930-as szinteknél konszolidálódik a kurzus. Jól látható, hogy a múlt csütörtöki EKB-ülés, illetve a mostani Fed kommunikáció irányt adott a dollárnak, mégpedig a hosszú, év eleje óta tartó oldalazó, korrektív mozgás után újraéledt a zöld hasú emelkedő trendje. Az EURUSD letört az enyhén emelkedő korrektív csatornából, sőt a hét elején már meg is volt a letörés visszatesztje, a mostani lendület pedig akár hosszabb távon is kitarthat, újra célba véve a márciusi 1,0460-as mélypontot.

Persze nem feltétlenül kell egyenes irányú összeomlásra számítani, lehetnek még nagyobb felfelé korrekciók az EURUSD piacán, de

a mostani technikai kép alapján inkább a további dollárerősödés valószínűsíthető.

Ezt az is alátámasztja, hogy amíg a Fed jól látható módon a kamatemelés felé próbálja terelni a piaci várakozásokat, addig az EKB még mindig a további monetáris lazításon gondolkodik, újra elővéve a jól ismert Draghi-féle 'beszólást', tudniillik bármilyen eszközt hajlandóak bevetni azért, hogy fellendítsék az európai gazdaságot.

Az EURUSD árfolyammozgása 2014 augusztusa óta Forrás: Investing.com, Investor.hu