Amiről a Fed mélyen hallgat

Fed Chair Janet Yellen Holds News Conference Following Federal Reserve Policy Meetings GettyImageRank3 Business FINANCE HORIZONTAL Following Feeding USA Washington DC MEETING POLITICS PRESS CONFERENCE Hold Federal Open Market Committee 2015 Janet Yellen E
WASHINGTON, DC - JUNE 17: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference following a meeting of the the Federal Open Market Committee at the Fed June 17, 2015 in Washington, DC. The FOMC, the policy-making arm of the Federal Reserve, decided to hold interest rates at zero and gave no information about when it might raise rates for the first time in nine years. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyre több találgatás lengi körbe az amerikai jegybank kamatemelésének időzítését, mikorra is várható az első szigorítás, amire 2006 óta nem volt példa. Csak hogy a befektetők másra is nagyon kíváncsiak, mivel a Fed egyelőre nem adott értelmezhető iránymutatást arra, hogy mit kíván tenni a mérlegében roskadozó amerikai állampapírokkal. 
Vágólapra másolva!

A Fed kamatdöntő bizottsága október 27-én és 28-án ül össze újra. A piac a mostani kamatemelésnek elhanyagolható hat százalékos esélyt ad - közölte a Bloomberg. Az emelés folyamatos halogatásával a jegybank azonban egy újabb problémát kreál magának.

Amiről nem szól a fáma

Jövőre 215 milliárd dollár értékű állampapír jár le a központi bank eszközállományában.

A lejáró papírok jövőjéről eddig említést sem tett a Fed, amivel egyre nagyobb bizonytalanságot kelt az amerikai kötvénypiacon. 2018-ig pedig összesen 800 milliárd dollárnyi állampapír sorsáról kell döntenie a jegybanknak.

Nem tudják, mitévők legyenek Forrás: AP/Richard Drew

Válaszút előtt

Az ingatlani piaci lufi 2007-2008-as kipukkanásakor félő volt, hogy a válság a bankszektort is magával rántja, így a központi jegybank vette magára a piacszabályozó szerepet. Ennek és a masszív eszközvásárlási programoknak (QE) köszönhetően a Fed mérlege 2007-es 800 milliárd dollárnyi állampapír-állományi szintről 2,46 ezer milliárd dollárra duzzadt mostanra.

Mivel a piac folyamatosan azt várja, hogy mikor emel kamatot a Janet Yellen vezette jegybank, ezért a kötvénypiaci likviditás is csökkent. Hogy kezelni tudja a Fed a helyzetet, megteheti azt, hogy inkább a másodlagos piacon vásárol állampapírokat a forgalmazóktól, ahelyett, hogy közvetlenül az államkincstár által kibocsátott új tételekből emelne be a mérlegébe.

Ugyanakkor

a jövőre lejáró kötvényeknél kevesen gondolják úgy, hogy az amerikai jegybank egyszerűen hagyná kifutni azokat,

nem újítaná meg friss vásárlásokkal az állományt. Ezzel a lépéssel a pénzügyminisztériumot kényszerítené arra, hogy megnövelt mennyiségben bocsásson ki új állampapírokat. Várhatóan a másodlagos piacról tölti fel értékpapír-állományát a Fed ahelyett, hogy közvetlenül a kibocsátótól vásárolna, amivel megakadályozhatja a piaci volatilitást.

A mérvadónak számító 10 éves futamidejű állami kincstárjegy jelenleg 2,04 százalék körüli hozam mellett forog.

Az amerikai 10 éves állampapír hozamalakulása az elmúlt 10 évben Forrás: Stooq.com

Csúszhat az emelés

A piac egyre kevésbé bízik az idei kamatemelésben, bár még mindig adnak esélyt az év végi szigorításnak.

A decemberi Fed üléssel kapcsolatos várakozások 36 százalékra csökkentek a szeptember eleji 59 százalékról,

a jövő márciusi emelésnek jelenleg 60 százaléknyi esélyt ad a piac. Az első emelés mértékével kapcsolatban sem túl merészek az elemzők, hisz átlagosan 0,375 százalékos irányadó kamatláb szintet várnak az első szigorítás után, ami egy 25 bázispontos szigorításnak felel meg.

Mondjon A-t vagy B-t

– mondta Janet Yellen jegybankelnök. Az óvatos kijelentéssel nem nyugtatta meg az elnökasszony a kedélyeket. A központi jegybank mérlegének jövőjéről ugyanúgy konkrétumokat vár a piac.