A fiatalok nem biztosítják ingatlanjaikat

Vágólapra másolva!
Tízből heten rendelkeznek lakásbiztosítással a GfK első féléves biztosításpiaci adatai szerint. Az ingatlanjukat nem biztosítók jellemzően a fiatal, 20-29 éves korosztály tagjai, akik saját lakással még nem rendelkeznek, főleg albérletben élnek, de ők az elkövetkező öt-tíz év potenciális új ügyfelei.
Vágólapra másolva!

A GfK adatai szerint 2015 első felében a magyar felnőttek 68 százalékának háztartása, azaz tízből mintegy heten rendelkeztek lakásbiztosítással. A fennmaradó több mint 30 százaléknak otthonát nem védi biztosítás, igaz csak közel 70 százalékuk rendelkezik saját lakással, derült ki a cég közleményéből.

A lakásbiztosítással rendelkezők nagyobb arányban a Nyugat-Dunántúlon és Pest megyében találhatók – ebben a két régióban a lakásbiztosítással való ellátottság 81, illetve 70 százalékos, míg a fővárosban a legalacsonyabb, 60 százalék.

A GfK szerint az ingatlanbiztosítás fontosságának felismerése az életkorral, illetve ezzel összefüggésben a saját lakásban élők arányával párhuzamosan nő:

az otthonukat biztosítók hányada a 40 évnél idősebbek körében a legmagasabb, 70 százalékot is meghaladó.

Az egyetemet, főiskolát végzettek körében tízből nyolcan, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők körében pedig tízből heten biztosított ingatlanban laknak a cég közlése szerint.

Gyermekeseknél népszerűbb

Az adatok arra is rámutatnak, hogy azok, akiknek gyerekük van (velük egy háztartásban), magasabb arányban rendelkeznek lakásbiztosítással (76 százalék), mint a nem gyermekkel együtt élők (66 százalék), közölte a GfK.

Népszerű a lakásbiztosítás Forrás: MTI/Jászai Csaba

„A biztosítási termékek iránt bizonyos élethelyzetekben merül fel az igény. Így az egyelőre alacsony lakásbiztosítási arányt felmutató 20-29 évesek a következő 5-10 évben komoly potenciált rejtenek magukban.

ekkor pedig az internet segítségével fognak sokan információkat gyűjteni, ajánlatot kérni, ami felértékeli az internetes csatorna fontosságát” – mondta el Schauermann Péter, a GfK Key Account Managere.

Vagyoni helyzetüket és státuszukat tekintve elmondható a lakásbiztosítással nem rendelkezőkről, hogy körükben

  • az átlagnál magasabb az alacsony jövedelműek aránya,
  • jellemzően kisebb hányaduk – körülbelül egyharmaduk – rendelkezik gépjárművel,
  • 30 százalékuk nem használja az internetet.

A GfK szerint a lakásbiztosítással nem rendelkezők jellemzően más biztosítási formákkal sem rendelkeznek – körükben alacsonyabb az életbiztosítást, balesetbiztosítást kötők aránya. A lakásbiztosítás kötésétől eltekintők egyharmada városban, 26 százaléka községben él és 21 százalékos arányt képviselnek körükben a Budapesten élők.