Turbulencia az olajpiacon

Irak kurd olaj
Olajszállító kamionok feltorlódnak a kurdok által ellenőrzött, erbili olajmező környékén.
Vágólapra másolva!
Szerdán újra nagyot esett az olaj árfolyama, míg az azt megelőző napokban rég nem látott, 27 százalékos növekedést produkált a fekete arany kurzusa. A szinte felfoghatatlan ármozgások mögött a hírek, illetve hangulati elemek is meghúzódnak. 
Vágólapra másolva!

Izgalmas kereskedési napokat él át az olajpiac, hisz augusztus vége még arról szólt, hogy óriási menetelés közepette, 3 nap alatt közel 20 százalékot emelkedett a WTI típusú olaj jegyzése, egészen 49 dollárig szaladva. Szeptember első napján viszont már 7,7 százalékot csúszott vissza a határidős jegyzés, mégpedig 45,40 dollár közelében zárva a napot. Egyelőre a szerdai kereskedés sem szól másról, mint a további árfolyam lemorzsolódásról, hisz a nap első részében 2,3 százalékkal került lejjebb a WTI kurzusa, jelenleg 44,40 dollár körül zajlik az adásvétel.

Az olajárfolyam hektikus mozgása mögött több tényező is áll. Egyrészt az OPEC kilátásba helyezte, hogy visszafogja a kitermelést, másrészt az Egyesült Államok is hasonlókban gondolkodik – írja a Bloomberg.

Megbolydult a piac

Ennek ellenére az amerikai ásványolaj intézet (API) meglepetésre 7,6 millió hordós készletbővülésről jelentett kedden - közölte az Equilor. Amennyiben a hivatalos jelentés is alátámasztja az intézet eredményét, úgy újabb árfolyamgyengülésre számíthatunk.

Olajmező Forrás: 123rf.com

Mint egy falat kenyér

Az olajár erősödésére sokan úgy várnak, mint egy falat kenyérre. A múlt hét utolsó napjaiban és a hétfőn látott árfolyamrobbanás egy héttel azután következett be, hogy a nyersolaj kurzusa 6 éves mélységeket járt meg. A hétfői kereskedés során 8,8 százalékot kúszott felfelé a nyersolaj hordónkénti ára New York-ban.

A 3 napos árfolyam-emelkedés egy hónapnyi lemorzsolódást tüntetett el. A készletbővülésről közzétett jelentés viszont újra visszarántotta a fekete arany kurzusát a mélybe.

Az amerikai ásványolaj intézet (API) meglepetésre 7,6 millió hordós készletbővülésről jelentett. Forrás: Investing.com

A gyors rali halálos a shortokra nézve

Az olajkitermelő országok 40 százalékát tömörítő OPEC ellenben közleményben erősítette meg, hogy nyitott a tárgyalásokra egy "korrekt és ésszerű" hordónkénti nyersolajár kialakításáról. A reményre okot adó hírek az alapkezelők szinte rekordnagyságú short-kitettségével (az elmúlt 10 év átlagos állományának közel háromszorosa az esésre játszó pozíciók nagysága) vegyülve könnyen okozhatták az árfolyam heves emelkedését, nem is beszélve arról, hogy hónap vége is volt. Már pedig ilyen környezetben az egyre nagyobb shortállomány könnyen kerülhet veszélybe egy ilyen gyorsan emelkedő árjegyzés közepette.

Egyelőre azt még nem látni, hogy a mostani hatalmas rali egyben azt is jelenti, hogy az augusztus 24-én kialakított 38 dollár alatti mélypont a nagy esés végét jelölte-e ki, vagy számíthatunk-e újabb mélypontra. Mindenesetre az látszódik, hogy az olajáresés végjátékát éljük, és egyáltalán nem volt meglepő az elmúlt hetek nagy áresése is: egy július végén megjelent Investor elemzésben már pont erre készítettük az olvasókat. Viszont egyre valószínűbb, hogy volatilis kereskedésre kell felkészülni az olaj piacán a következő időszakban, ami már a nagy esések végét is meg szokta hozni.

Akik megkeverhetik a kártyát

Az árupiaci helyzetet nagyban árnyalhatják olyan nem OPEC tagországok is, mint Oroszország és Mexikó. A kelet-európai ország továbbra sem tervezi, hogy visszafogná olajkitermelését, hiszen a gyenge rubel csökkentette a kitermelés költségeit. Mexikó a meghirdetett energiaügyi reformjainak keretében épp a folyamatos kitermelés-növelés mellett tette le a voksot.

Olajszállító kamionok feltorlódnak a kurdok által ellenőrzött, erbili olajmező környékén. Forrás: Onur Coban/Anadolu Agency/Getty Images

Megkongatta a vészharangot

Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group igazgatóságának tagja egy korábbi nyilatkozatában figyelmeztetett, hogy a tavaly óta tartó olajáresés a végjáték fázisába lépett, az alacsony árak miatt egyre több tervezett beruházás és projekt áll le, ami hosszú távon tarthatatlan.

A világ legnagyobb olajipari cégei eddig összesen 200 milliárd dollárt tartottak vissza,

ami összesen 46 tervezett olaj-és gáz projektet elindítását torpedózta meg. Olyan nagy cégek is áldozatául estek a pénzcsapok elzárásának, mint brit BP, az amerikai Chevron vagy a brit-holland mamut, a Royal Dutch Shell.