Megkezdődött a végjáték

idő óra visszaszámlálás befektetés tőzsde
Az idő pénz, ne fecséreljük felesleges dolgokra!
Vágólapra másolva!
A nyersolaj ára június óta újra lefelé vette az irányt, most már mindkét olajtípus ára 50 dollár alatt forog. Mark Mobius befektetési guru szerint a tervezett beruházási projektek elhalasztása viszont lassan érezteti negatív hatását az olajszektorban, így már a végjáték zajlik a fekete arany piacán. 
Vágólapra másolva!

Pánik Irántól

Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group igazgatóságának tagja szerint a mostani nyomott olajárakat nem lehet kizárólagosan az iráni szankciók várható feloldásának betudni, melynek köszönhetően a világ negyedik legnagyobb olajkitermelője akár napi egy millió hordóval is több olajat ki tud majd termelni a mostani szinthez képest.

– mondta a CNBC csatornának a befektetési guru.

Ha az elmúlt 20 év az olajszektor keresleti és kínálati viszonyait vizsgáljuk, akkor mindkét oldal esetében megközelítőleg évi egy százalékos növekedést látni. Ugyanakkor éven belül az árak átlagosan plusz-mínusz 5 százalékot mozogtak – teszi hozzá a Templeton Alapkezelő októberben leköszönő vezére.

Mark Mobius, a Templeton Alapkezelő októberben leköszönő vezére. Forrás: David Rochkind/Bloomberg/Getty Images

Mobius szerint sokan próbálkoznak megmondani azt, hogy merre is tarthat az olaj árfolyama a következő időszakban, de igazából senki sem tud állandóan jó előrejelzést adni, még a nagy olajvállalatok elemzései is gyakran bizonyulnak hibásnak utólag.

Az olajipar sokkal komplexebb

A befektetési guru elmondása szerint a Templeton különféle alapjaiban csökkentenék az olajszektorhoz kapcsolódó befektetéseket, hogy kivédjék a csökkenő árak miatti veszteséget. Ugyanakkor egy fontos szempontra hívja fel a figyelmet a szakember: elmondása szerint sokan erősen leegyszerűsítik az olajipari befektetések modelljét, mondván ha esik az olajár, akkor nem érdemes olajipari részvényeket tartani. Pedig ilyenkor érdemes megvizsgálni a teljes képet,

hiszen a mai olajipari vállalatok több lábon állnak, és a finomítói, illetve kereskedelmi üzletágak kiválóan teljesítenek, csak a kitermelés érzi meg jobban az alacsony árakat.

Az alacsony költségen kitermelni tudó vállalatok, köszönik, de jól vannak, persze azért nekik sem tesz jót a mostani nyomott ár.

Mark Mobius befektetési guru, Templeton Forrás: CNBC

Közel a végjáték

A szakember szerint a tavaly óta tartó olajáresés a végjáték fázisába lépett, az alacsony árak miatt egyre több tervezett beruházás és projekt áll le. Ahogy arról korábban az Investor is beszámolt, a nagy olajipari cégei eddig összesen 200 milliárd dollárt tartottak vissza, amit a tervek szerint új projektekre fordítottak volna, persze ennek nyilván meglesz a böjtje hosszabb távon, ami majd az árakon is meg fog látszódni. Ennek megfeleően

Mobius a mostani volatilis és lefelé tartó olajárak után egy nagyobb felpattanást vár a fekete arany piacán.

De a nemesfémekkel - arany, ezüst, platina, palládium - kapcsolatban is optimista állásponton van, az elmúlt hetekben tapasztalt nagyobb áresés és sok éves mélypontok után egy nagyobb felfutást vár az árfolyamokban, de rövid távon erőteljes ingadozásokra érdemes felkészülni - véli a befektetési szakember.

Mobius által megfogalmazott vélemény jól illeszkedik az Investor által júliusban közzétett elemzésekhez mind az olaj, mind az arany kapcsán, melyben a mostani árcsökkenések után közép és hosszú távon már inkább magasabb árfolyamra lehet számítani.

A nyersolaj árfolyamának alakulása a tavaly év végi összeomlást követően. Forrás: Investing.com