Együtt nem megy

szakítás, pár, szerelem
Egy szakítás esetén nem csak a jutalom központ lép működésbe: a kutatók az agy azon területein is aktivitást figyeltek meg, amelyek a fizikai fájdalomra reagálnak
Vágólapra másolva!
Bár a skótok egyszer már az angolok mellett szavaztak, az EU-ból ők nem szeretnének kilépni, ha másképp nem megy, függetlenednének a brit koronától. 
Vágólapra másolva!

A skótok ragaszkodnak

Ha az Egyesült Királyság amellett teszi le a voksot, hogy elhagyja az Európai Uniót, akkor Skócia ebben nem szeretné követni az angolokat – jelezte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a CNBC-nek adott interjúban. Szerinte ebben az esetben egy újabb népszavazást tartanának, hisz az Egyesült Királyság legészakibb régiójának gazdaságilag is fontos az EU-tagság, mint Angliának, ami a királyság motorját adja.

Skócia miniszterelnöke Forrás: AFP/Andrew Matthews

David Cameron miniszterelnök még 2017 előtt szavazásra szeretné bocsátani a „Brexit” kérdését. Persze előtte számos tárgyalási kör vár még rá, hiszen a jelenleg is érvényben lévő EU-alapszerződés néhány fontos sarokkövét is érintenék a brit módosításai javaslatok, hisz Cameronék számára a leginkább égető kérdesek a bevándorláspolitika és törvényhozás köré csoportosulnak, nemzeti hatáskörbe utalva számos döntést. Mindenesetre a bizonytalanság felszínen tartása a Standard & Poor's hitelminősítőt is lépésre kényszerítette: júniusban rontotta Nagy-Britannia jövőbeli kilátásait.

Nincs szavuk

Mivel Anglia teszi ki Nagy-Britannia lakosságának nagyobb részét, ezért ha az angolok az EU-tól való elválás mellett szavaznának, akkor Nagy-Britannia egésze is kilépne az Unióból, még ha Skócia, Wales és Észak-Írország a maradás mellett is döntene – fejtegeti a skót miniszter asszony.

Akaratuk ellenére

Nicola Sturgeon már előterjesztett egy javaslatot David Cameronnak, hogy csak abban az esetben léphessen ki Nagy-Britannia az EU-ból, ha a szigetország összes tagállama amellett dönt.

– tette hozzá a skót politikus.

„Ha a skótok akaratuk ellenére kerülnek ki az Európai Unióból, akkor elkerülhetetlenné válik, hogy felülvizsgáljuk a skót függetlenség kérdését” – húzza alá a miniszter asszony.

Életben tartott szándék

Habár múlt szeptemberben tartottak már egy ilyen referendumot, ahol 55-45 százalék arányban a 'nem' szavazatok győztek (azaz a skótok nem váltak ki Nagy-Britanniából), de jól látható, hogy kérdés nem lett még lezárva. Bár Cameron elég világos állásponton van ezzel kapcsolatban, tudniillik ameddig ő van kormányon, addig nem lesz újabb függetlenségi népszavazás. A skót politikus asszony (aki szeretné kivívni a függetlenedést) erre csak annyit reagált: ha Skócia lakosságának többségében megérik a gondolat, akkor mindenképp szavazásra kell bocsátani a kérdést, függetlenül attól, hogy David Cameron mit akar. Meg kell adni a kérdés demokratikus rendezésének jogát.

A kínaiak is rákaptak a skót whiskyre. Forrás: Thinkstock

Whiskyt a kínaiaknak

Nemrég egy skót kereskedelmi delegáció látogatott Pekingbe és Hongkongba, ahol a skót ipar termékeire igyekeztek befektetőket találni. Annak ellenére, hogy a kínai gazdaság lassul, a jövőben hét százalékos növekedést prognosztizál a politikus asszony az ázsiai országnak.

Skócia erős az IT- és az energiaszektorban, valamint ital- és élelmiszeriparban,

így ezekre az ágazatokra keresnek kínai befektetőket. A skót whisky méltán világhíres, amire úgy tűnik, Hongkongban is rákaptak a nedű kedvelői, hiszen megnyílt az első skót whisky bár a szigeten.