Erős negyedévvel rukkolt elő a Nike

Nike, focilabda
Vágólapra másolva!
Javuló eredményeket hozott a Nike piaczárás után közzétett gyorsjelentése, azonban az erős dollár negatívan hatott az eredménysorok alakulására.
Vágólapra másolva!

A negyedik üzleti negyedév során a sportszergyártó közel 5 százalékos bevétel-növekedést ért el, amely a devizahatásokat kiszűrve 13 százalékos bővülést jelentett volna. A várakozásokkal ellentétben javult a bruttó fedezeti hányad, 45,6-ról 46,2 százalékra. A cég nettó profitja 698 millió dollárról 865 millió dollárra, részvényenként 98 centre ugrott, amely jóval felülmúlta a piaci várakozásokat, és többek között a piaci részesedés növekedésének is betudható.

A javuló nettó eredményt támogatta az alacsonyabb effektív adókulcs is, mely a negyedév során 23,5-ről 17,8 százalékra csökkent. A jövőbeli rendelésállományt tekintve kedvezőtlen, hogy a júniustól novemberig tartó időszakra vonatkozóan csak 2 százalékos bővülést regisztráltak, ugyanakkor az erős dollár okozta negatív hatást kiszűrve ez 13 százalékos növekedést jelentene. Összehasonlításképpen, egy évvel korábban 11 százalékos bővülést tapasztaltak.

Mit mutat a grafikon?

A kedvező gyorsjelentés hatására az amerikai piaczárás utáni kereskedésben 3,5 százalékos pluszba ugrottak a Nike részvények. Az amerikai sportszergyártó eddig is szépen teljesített, hisz idén közel 10, az elmúlt egy évben pedig kb. 40 százalékos árfolyamemelkedés van a háta mögött.

A Nike tőzsdei árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu