Tovább sokkolhatnak a nyersanyagok

nyersanyag árupiac bánya bányászat réz
In this undated handout photograph released on June 6, 2014 by PT Newmont Nusa Tenggara, trucks haul raw earth materials in the Batu Hijau copper mine site, located in Indonesia's West Nusa Tenggara province. US mining giant Newmont said on June 5, 2014 it was placing thousands of workers at its Indonesian copper mine on leave and declared force majeure to avoid liability on existing orders, blaming new rules governing the sector. AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA -----EDITORS NOTE----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS SERVICE TO CLIENTS / AFP / PT NEWMONT NUSA TENGGARA / PT NEWMONT NUSA TENGGARA
Vágólapra másolva!
Két kiemelt fontosságú nyersanyag, az olaj és a vasérc idén erőteljesen sokkolták a piacokat, és a Morgan Stanley, illetve az egyik ausztrál nagybank szerint jövőre tovább eshetnek. A túlkínálat és a gyenge kereslet ugyanis 2016-ra is erőteljesen lefelé mutató kockázatokat jelentenek az árfolyamok számára.
Vágólapra másolva!

A globális acéltermelés további zsugorodásával – elsősorban Kína lassulása miatt –

a vasérc árfolyama is folytathatja az esést. A fém ára egészen 30 dollárig süllyedhet tonnánként

a National Australia Bank (NAB) számításai szerint. A pénzintézet szerint egyébként az átlagár 42 dollár lehet – írja a CNBC.

A kínai szállítású spot (azonnali szállítású) vasérc árfolyama hétfőn 39,40 dollár volt, miközben a hónapban már a 37 dollárt is elérte, amire 2008 óta nem volt példa. A bank úgy látja, hogy a kínai kitermelés továbbra is meghatározó tényező marad, és jóllehet idén 8,5 százalékkal esett a termelés, a vártnál még így is erősebb lehet a kibocsátás, a magas termelési költségek ellenére is.

Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

Ömlik az olaj

Az olaj piacán hasonlóan borús képet vetített előre az NAB.

A globális jóllakottság még 2017-ben is folytatódhat,

ahogy az amerikai és a közel-keleti kitermelők kitartóan igyekeznek majd megőrizni a piaci pozícióikat, és fenntartani a bevételeiket. Ebből adódóan úgy látják, hogy jelentős lefelé mutató kockázat nehezedik a jövő év első felére kiadott hordónkénti 40-50 dolláros átlagárfolyam-előrejelzésükre.

A legrosszabb forgatókönyvük szerint az OPEC kitermelése, illetve a tovább erősödő dollár mellett 2016-ban a fekete arany ára

elérheti akár a hordónkénti 20 dollárt is.

Remények és kockázatok

Az ausztrál elemzőkkel összhangban a Morgan Stanley is úgy látja, hogy

a túlkínálat és a gyenge kereslet megnehezíti, hogy 2016-ban talpra álljon az olaj árfolyama

– írja a Bloomberg.

A kínálati oldalon az amerikai és az OPEC államok kitermelése mellett az esedékes iráni kínálatnövelésre hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy egy potenciális líbiai béke szintén megemelheti a globális kitermelést.

Forrás: AFP/Atta Kenare

Mindezt összevetve a Morgan Stanley relatíve még mindig optimista a nyersolaj jövő évi árfolyamával kapcsolatban, mivel

49 dolláros átlagárat számolnak, amely élesen felívelhet az év utolsó három hónapjában.

A nyersanyagpiaci elemző csapat azonban megjegyzi, hogy a prognózisuk ellen számos lefelé mutató kockázat is hat a jelenlegi igen alacsony árak mellett.

Vagyis - bár napjainkban a Morgan Stanley előrejelzése valóban optimistának nevezhető - erősen hangsúlyozzák, hogy noha 2015 második felében a piaci egyensúlytalanságok enyhültek, jövőre még bajosan várható valódi kiegyensúlyozódás.