Az olaj lophatja el az idei karácsonyt

A Grincs
Vágólapra másolva!
A Brent olaj 2004 óta nem látott mélységbe süllyedt hétfőn, ahogy kiújultak a befektetői félelmek a globális túlkínálat további fokozódásával kapcsolatban. Ezzel együtt a múlt hét piaci alakulásai tükrében úgy látszik, az olaj idén ellophatja a karácsonyt, és alááshatja a szokásos év végi jó hangulatot.
Vágólapra másolva!

A Brent típusú nyersolaj határidős jegyzése majdnem 2 százalékos eséssel elérte a hordónkénti 36,17 dolláros árfolyamot, melyre 2004 óta nem volt példa. Ez a szint ráadásul még a 2008 karácsonyán tapasztalt 36,20 dollárnál is alacsonyabb – írja a Reuters.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Ezzel párhuzamosan az amerikai WTI olaj 33 centtel 34,40 dollárra csökkent, amivel megközelítette a múlt pénteki mélypontot. Mindkét benchmark több mint kétharmaddal van már lejjebb a 2014. közepén mért árakhoz képest, mióta a lejtmenet beindult.

Bukhat az idei ünnep

A hétfői mozgás pedig csak ráerősített a múlt hét végi véleményekre, miszerint

az olaj lehet idén a karácsony elrontója.

Miközben ugyanis a múlt héten a januári jegyzési amerikai olaj árfolyama 2,5 százalékkal zsugorodott, a Dow Jones index pénteken több mint 2 százalékot esett, az egész hétre vonatkozóan pedig 0,8 százalékot.

Az amerikai részvénypiaci befektetőket az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is frusztrálja, mivel sokan úgy gondolják, hogy a jelenlegi vegyes makroadatok mellett a jövő évre előre jelezett négy kamatemelés talán túlságosan agresszív.

A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén. Forrás: AFP/Spencer Platt

Noha a részvénypiac stabilabb lehet az év fennmaradó időszakában, valószínűleg

nem lesz annyi ereje, hogy zöld tartományba lökje az S&P 500 indexet az egész évre nézve

– mondta a CNBC-nek Steve Massocca, a Wedbush Securities elemzője. Az S&P egyébként a múlt héten 0,3 százalékkal került lejjebb, míg havi szinten 3,7 százalékkal, éves összesítésben pedig 2,6 százalékkal gyengült.

A helyzet tehát az, hogy míg a befektetők általában optimisták karácsony táján, most folyamatosan szakadó olajár, a Fed és az erős dollár, valamint az elmúlt időszak volatilitásai inkább negatív hangulatú karácsonyt ígérnek.

Vége a bulinak, jöhet a takarítás

Noha idén az amerikai vállalatok profitjait erősen visszafogta az erős dollár, az elemzők elsősorban

az olajnak tulajdonítják a főszerepet,

és nem is várnak lényeges részvénypiaci felpattanást, amíg az olaj nem stabilizálódik.

Az általános helyzetet pedig az sem könnyíti meg, hogy a magas hozamú hitelpiac erőteljesen szenved – hangsúlyozza Adam Leight, az RBC elemzője. Különösen az energiaszektor vállalatainál veszélyes a helyzet, mivel ezek a könnyű pénz korának eddigi szakaszaiban szinte ingyen jutottak hitelhez, de még az olajár esésével sem álltak le a hitelfelvétellel. Ahogy Leight fogalmaz, eddig hatalmas buli volt, amíg a szülők elmentek hazulról, de most itt az ideje a takarításnak.