Amikor az utolsókból lehetnek elsők

kockázat hangulat őrület tőzsde befektetés
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai dollár piacán tömegek állnak be a sorba, és vesznek fel long pozíciókat, várva a zöldhasú erősödését, van két olyan befektetési terület, amelyért a befektetők egyáltalán nem rajonganak, mégis komoly lehetőségekkel kecsegtet.
Vágólapra másolva!

A befektetés nem olyan, mint a nagybevásárlás, vagyis esetenként a legjobb üzleteket éppen úgy lehet megcsípni, ha az ember elkerüli a tömött sorokat. Napjainkban az egyik leghosszabb ilyen sor az amerikai dollár előtt áll, amennyiben a befektetők döntő többsége az amerikai fizetőeszköz erősödésére számít – írja a MarketWatch publicitsája, Conrad de Aennle.

Túl sokan akarnak nagyot markolni a 'tuti' bizniszen? Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Stefano Oppo

A dollár uralma

A Bank of America Merrill Lynch november közepén kiadott, globális alapmenedzserek körében készített felmérése szerint

a kereskedők igen jelentős arányban fogadnak a zöldhasú felemelkedésére.

Mi több, úgy látják, hogy kollégáik, és esetenként ők maguk is, igen jelentős súllyal szerepeltetik a dollárt a portfólióikban. Ez a viselkedés részben azzal indokolható, hogy a felmérés szerint az alapmenedzserek 81 százaléka arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ebben a hónapban kamatot emel, ami tipikusan a fizetőeszköz erősödéséhez vezet.

Ezzel csupán az a probléma, hogy a Fed kamatemelése és a dollár izmosodása már olyan széles körben várt, hogy amennyiben valóban bekövetkezik, már csak kevesen lehetnek, akik komolyan profitálhatnak belőle. Ráadásul az is elképzelhető, hogy az amerikai jegybank döntéshozói szembemennek a várakozásokkal, és elhalasztják a szigorítást.

Tényleg kezd telítetté válni az erősödő dollárban bízók tábora? - A dollár index mozgása 2009 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Divatok és csapások

A frontvonalban lévő befektetők azonban nem csak a határidős devizaügyleteken vagy más közvetlen csatornákon keresztül igyekeznek megjátszani a kamatemelést és a dollár erősödését.

Felpörgött a kereslet az európai és a japán részvények iránt is,

mivel az itteni vállalatok hatékonyabban tudhatnak versenyezni amerikai társaikkal. Az árfolyammozgások következtében ugyanis úgy tudják olcsóbban adni a termékeiket és szolgáltatásaikat, hogy közben nem csökkentik az árakat. Ezzel együtt a befektetők adni kezdték a nyersanyagokat és a feltörekvő piaci részvényeket.

Ez utóbbi jelenségek hátterében az áll, hogy a legtöbb nyersanyagot dollárban számolják el, vagyis az erős dollár megdrágítja őket a külföldi vásárlók számára, csökkentve ezzel a keresletet. Másrészt a feltörekvő piacokon jelentős mértékű dolláradósság halmozódott fel az elmúlt időszakban, ami az erősödő dollár mellett fokozódó nyomást jelenthet a dollárban denominált adósságokra (az emelkedő kamatszinten keresztül).

Az is látszik, hogy a feltörekvő piaci részvényeket már jó ideje nagyon keményen adják a befektetők, ahogy a nyersanyagokat is, noha ez utóbbi esetben kissé nehezebb a helyzet megítélése. Egyszerűen azért, mert a nyersanyagok nem termelnek nyereséget és nem közvetlen vagyontermelő eszközök.

Új irányt vehetnek a folyamatok Forrás: http://eugenieteasley.com/tag/weather-vane/

Nyersanyagok és a feltörekvő piacok lehetnek a nyerők?

Az értékeltségek jelenlegi eltérései és a Fed küszöbön álló kamatemelésével kapcsolatos várakozások mellett a biztonságosabb pozícióit nem az adja, ha valaki beáll a sorba – mondja de Aenlle –, hanem a sokkal olcsóbb eszközök, a nyersanyagok és a feltörekvő piaci részvények, megvásárlása. Ezeket pedig a nyerő európai és japán eszközök eladásából lehet finanszírozni.

Ezt erősítené, hogy a Merrill úgy foglalta össze a kutatási eredményeit, hogy egy decemberi Fed kamatemelést megelőzően a legtörékenyebb pozíciókat az erős dollárra számítva lehet felvenni.

Ráadásul a feltörekvő piacok rendkívül olcsók lettek a fejlett országbeli társaikkal és a saját historikus adataikkal szemben egyaránt – írja a feltörekvőkről szóló jelentésében Chris Brightman, a Research Affiliates pénzügyi tanácsadója. Éppen ezért az elemző arra számít, hogy a következő évtizedben a feltörekvők 7,9 százalékos reálhozamot generálhatnak a következő évtizedben, szemben az amerikai részvények 1,1, valamint a fejlett piacok átlagos 5,3 százalékával szemben.