Már megint a dollár 2016 nagy favoritja

dollár USD
A clerk counts US dollar bills at a bank in Jimo city, east Chinas Shandong province, 10 August 2011. China boosted its holdings of U.S. government debt by 0.5 percent to $1.17 trillion in June, the third straight monthly increase, while other foreign investors were sellers of Treasuries for the first time since 2009. China raised its note and bond holdings by $1.655 billion to a record $1.16 trillion and ownership of bills by $1.57 billion to $4.55 billion, according to the Treasury Department data.
Vágólapra másolva!
A dollár mindenki előtt. Lényegében így foglalható össze a legnagyobb bankok devizapiaci jóslata 2016-ra. Úgy tűnik, a zöldhasú egyeduralkodó lehet a napi szinten 5 300 milliárd dollárt mozgató devizapiacon a következő évben.
Vágólapra másolva!

A következő két évben még van mozgástere felfelé, és nagyjából 10 százalékot emelkedhet a dollár árfolyama kereskedelmileg súlyozott bázison – idézi az Euromoney rangsorában a világ második legnagyobb devizakereskedőjének számító Deutsche Bankot a Bloomberg. A JPMorgan szerint az amerikai dollár erősödni fog az új-zélandi és a szingapúri fizetőeszközökkel szemben, és 2016-ban érheti el a csúcsot. Rajtuk kívül pedig a Goldman Sachs, a Barclays és a Credit Suisse is azzal számol, hogy a dollár erősödni fog, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közel egy évtized után a kamatemelés pályájára léphet.

Miközben a Bloomberg Dollar Spot Indexe idén 9 százalékot erősödött a tavalyi 11 százalék után, a hírportál összegyűjtötte, milyen fő ajánlásokat fogalmaztak meg a legnagyobb bankok.

A dollár index mozgása az elmúlt 2 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Dollár vétel, euró eladás

Ezt a stratégiát javasolja a Deutsche Bank, a Barclays, a Goldman Sachs, a BNP Paribas és a Credit Suisse.

Az idei devizapiacot elsősorban az tematizálta, hogy a Fed szigorítani fog, miközben az Európai Központi Bank (EKB) és más nagy jegybankok enyhítenek a monetáris kondíciókon. Ahogy a Fed valóban meglépi a kamatemelést (december 16-án kiderül), úgy a Bloomberg által megkérdezett 60 elemzőből 17 arra számít, hogy a második negyedévben a dollár paritásig erősödhet az európai közös valutával szemben.

Miután az EKB december elején a piacok számára inkább kiábrándító előremutatást adott, és a várakozásokhoz képest nem lazított eléggé, a Barclays vezető devizastratégája azt közölte, hogy az EUR/USD árfolyama 0,95-ig eshet le jövő év végére. Ez azonban meghaladja a 2016 végi árfolyamra vonatkozó célárfolyamok mediánját, amely jelenleg 1,05-ös árfolyamnak felel meg.

Az EUR/USD havi bontású árfolyamgrafikonja 2000 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Dollár vétel, ausztrál dollár eladás

Ezt a stratégiát javasolja a Barclays, a Morgan Stanley, a BNP Paribas, a Credit Suisse és a Danske Bank.

Az ausztrál dollár a leggyengébb G10 valuta maradhat jövőre – állítja a Morgan Stanley vezető devizastratégája. Ennek elsődleges oka többek között a gyorsan változó kínai gazdaság, a csökkenő belföldi kereskedelem, a gyenge versenyképesség és a külső sérülékenység. Ezek pedig mind lefelé húzzák az árfolyamot – teszi hozzá az elemző.

Az ausztrál dollár idén 12 százalékot szakadt az amerikai dollárral szemben, ahogy csökkent a kínai kereslet Ausztrália legfontosabb exportcikke, a vasérc iránt.

Az AUD/USD heti bontású árfolyamgrafikonja 2009 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Dollár vétel, jen eladás

Ezt a stratégiát javasolja a UBS, a BNP Paribas, a Goldman Sachs és az RBC Capital Markets.

A japán gazdaság igen komoly nehézségekkel néz szembe, ahogy az inflációs cél továbbra is elérhetetlennek tűnik, és folytatódik a negatív GDP-növekedési ráta – hangsúlyozza a UBS vezető devizastratégája. Kiemeli, a lassuló export szintén lefelé hajthatja a jen értékét.

A jennel szembeni dollárvásárlás a legjobb módja annak, hogy bikapiaci fogadást kössünk az emelkedő amerikai kamatokra – mondja az RBC G10-es devizastratégája.

Az USD/JPY havi bontású árfolyamgrafikonja 1989 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Dollár vétel, offshore jüan eladás

Ezt a stratégiát javasolja a Bank of America, a Barclays és a Danske Bank.

A jüan 2016-ban akár 10 százalékkal is leértékelődhet a dollárral szemben – mondja a Bank of America vezető devizastratégája, David Woo. Az általa favorizált üzlet éppen ezért a hat hónapos határidős dollár vétel és jüan eladás.

A jüan sokkszerű augusztusi leértékelése volt az idei év egyik meghatározó témája – tette hozzá Woo. Meglátása szerint ugyanis a dollár-jüan „érdekházasság”, amely az elmúlt 15 évben meghatározta az elmúlt 15 év jobb növekedési időszakait, a váláshoz közeledik.

A jüan egyébként augusztus óta december 11-én esett a leginkább, amikor nyilvánosságra hoztak egy új indexet, amely egy szélesebb körű valutakosárhoz méri a jüan értékét. Ezt az elemzők és a kereskedők úgy értékelték, hogy a kínai vezetés tovább szeretné gyengíteni a dollárral való kapcsolatot és magát a jüant.

A dollár/jüan devizaárfolyam mozgása 2010 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Euró eladás, svéd korona vétel

Ezt a stratégiát javasolja a JPMorgan, a Bank of America, a BNP Paribas, az RBC Capital Markets és a Danske Bank.

Jóllehet a dollár a legfőbb sztori, a bankok más fizetőeszközökre is javasoltak stratégiákat. Így jön a képbe például a svéd korona, mivel a svéd gazdasági adatok meghaladták a várakozásokat a többi G10-es országhoz képest – hangsúlyozták a Bank of America elemzői. Ennek következtében pedig felpattanhat jövőre a svéd fizetőeszköz árfolyama.

Svédország erős gazdasági növekedési számokat tett közzé, miközben a gazdaság többletkapacitása korlátozott, az infláció pedig valószínűleg felkapaszkodik jövőre – mondják a BNP-nél. Hozzáteszik azonban, hogy a piacok egyre szkeptikusabbak azzal kapcsolatban, hogy a svéd jegybank képes lesz-e lépést tartani az EKB lazító intézkedéseivel.

Az EUR/SEK heti bontású árfolyamgrafikonja 2009 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu