Félelem és homály a szigetországban

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból messze a legfontosabb kockázat a brit gazdaságra nézve a jövő évben. Olyannyira, hogy az Egyesült Államok elnökválasztási kampánya vagy az amerikai jegybank kamatemelése senkit nem is érdekel a szigetország jövőjével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A közgazdászok 56 százaléka gondolja azt, hogy a britek EU-ból való kilépése (Brexit), és az erről szóló népszavazás hatásai jelenthetik a legfontosabb kockázati tényezőt az Egyesült Királyság számára 2016-ban – derül ki a Bloomberg által megkérdezett 23 elemző véleményéből.

A fenti eredmény úgy oszlik meg, hogy 43 százalék tette első helyre magát a kilépést, és 13 százalék a népszavazás közeledtéhez kapcsolódó kockázatokat. Ráadásul azok, akik nem a Brexitet jelölték meg elsőnek, 39 százalékban második helyen említették a kilépés veszélyeit.

Megrendülő bizalom

Jóllehet David Cameron miniszterelnök még nem jelölte ki a népszavazás pontos dátumát, az akár 2016 közepén (de legkésőbb 2017 végén) is eljöhet. Egy esetleges kilépés amellett, hogy hatással lenne a font árfolyamára és a brit állampapírokra, mindenfajta gazdasági és kereskedelmi megegyezést is újraírhat. Ennek következtében pedig

a külföldi vállalatok is feltehetik a kérdést, hogy bölcs dolog-e az Egyesült Királyságban befektetni.

A jövő évre nézve a legfontosabb kockázatot a befektetői hangulat jelenti – mondja Azad Zangana, a Schroders Investment Management közgazdásza. A külföldi közvetlen befektetéseket ugyanis visszafoghatják mindaddig, amíg nem tisztázódik Nagy-Britannia és az EU viszonya –teszi hozzá.

Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök Forrás: Dan Kitwood/POOL/AFP

A közgazdászok harmadik helyen a gyenge világgazdasági növekedést jelölték meg. Az OECD egyébként éppen a múlt hónapban vágta vissza a globális növekedési előrejelzését, mivel a szervezetnél úgy számolnak, hogy a feltörekvő piaci országok nehézségei átgyűrűzhetnek olyan fejlett gazdaságokba is, mint Németország vagy Japán.

Teljes bizonytalanság

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a font volatilitása a múlt héten május óta nem látott szintre ugrott, miután Cameron bejelentette, hogy lendületesen haladnak a tárgyalások egy újfajta brit EU-tagságról. Amennyiben megszületik a megállapodás, amelyre a február 18-19-i EU-csúcson kerülhet sor, akkor a miniszterelnök beindíthatja a jogi eljárást, majd

akár négy hónapon belül jöhetne a népszavazás.

Erősen növeli a bizonytalanságot, hogy nem világos, mi fog történni. Se azt nem lehet ugyanis tudni, hogy Cameron miben állapodik majd meg az EU vezetőivel, se azt, hogy fognak-e szavazni a britek a közeljövőben, vagy nem – hangsúlyozza Dan Hanson, a Bloomberg Intelligence elemzője.

Brit parlament és a Big Ben Forrás: http://abali.ru/_d/big-ben1600x1200.jpg

A közvélemény-kutatások ráadásul igencsak következetlen eredményeket mutatnak. Míg két telefonos felmérés azt hozta ki, hogy 21 és 17 százalékponttal vezetnek a bennmaradást támogató szavazatok, addig két online kérdőív szerint a vélemények fej fej mellett állnak. Mindenesetre a skót függetlenségi referendum példájából valószínűsíthető, hogy

a piaci zavarok erősödni fognak, ahogy a népszavazás közeledik.

Amellett, hogy a Brexit témája messze a legfontosabb a közgazdászok szerint, a többi helyen olyan kockázati tényezők futottak be, mint az ingatlanpiac, a terrorizmus, az eszközbuborékok, valamint a folyó fizetési mérleg hiánya. Érdekes azonban, hogy az olyan nagy globális témák, mint a likviditás hiánya, az amerikai elnökválasztások vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése egyáltalán nem kaptak szavazatot.