Ezt várják a jövőtől a milliomosok

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
Az amerikai milliomosok igencsak visszafogott véleményt fogalmaztak meg az amerikai gazdaság jövő évi kilátásaival kapcsolatban, miközben az USA részvénypiacán sem várnak csodákat. Ráadásul a saját maguk jövedelmét illetően is stagnálást várnak. Úgy tűnik, nem a 2016-os lesz a gazdagok nagy éve.
Vágólapra másolva!

Miközben az amerikai S&P 500 index a következő évben nagyjából lapos marad, ami alacsonyabb hozamokat eredményez, az amerikai milliomos háztartások jövedelme nem változik majd érdemben – véli a CNBC által megkérdezettek többsége. Mindeközben befektetési szempontból csupán néhány részvényszektorra koncentrálhatnak majd a gazdagok.

Csupán a milliomosok kevesebb mint fele (46 százalék) gondolja úgy, hogy az S&P 500 index jövőre 5-10 százalék körül emelkedhet – derül ki az őszi felmérésből. Ez pedig enyhe csökkenést jelent a tavaszi véleményekhez képest.

Ezzel együtt jelentősen (17-ről 25 százalékra) emelkedett azok aránya, akik úgy látják, hogy a mutató nagyrészt lapos marad.

Fő a szerénység

Ha valaki 4 és 6 százalék közötti hozamot tud elérni kényelmes kockázati szintek mellett, az egészen jó – mondja Ron Carson, a Carson Wealth Management vezetője, utalva arra, hogy erre a tartományra számítanak a legtöbben. A következő évtizedben pedig a befektetőknek nagyjából ezen a szinten kell gondolkodniuk, amennyiben nem szeretnének komolyabb kockázatokat vállalni – teszi hozzá a tanácsadó.

Véget érhet a tőzsdei bika tombolása. Forrás: AFP/Bryan Thomas

Carson hozzáteszi, hogy a befektetőknek érdemes osztaniuk a milliomosok véleményét. Ők ugyanis felismerték, hogy

vége annak a korszaknak, amikor munka nélkül lehetett elérni kétszámjegyű hozamokat.

A részvényeket tekintve, az látszik, hogy három szektor dominálhat a milliomosok portfólióiban: a technológia, a pénzügyek és az egészségügy. Ami ebből meglepetésnek számít, az az egészségügy, amely a felmérésben megelőzte a pénzügyi szektort. Azon milliomosok aránya ugyanis, akik úgy nyilatkoztak, hogy az eszközeik legnagyobb részét az egészségügyben helyeznék el, 13-ról 16 százalékra bővült.

Eközben a pénzügyi szektorra szavazók aránya 23 százalékról 12 százalékra zsugorodott. Meg kell jegyezni azonban, hogy a felmérést még az előtt készítették, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bejelentette volna a határozott kamatemelési szándékát.

Csillagok az égen

Mindazonáltal a technológiai szektor továbbra is fényes csillagként ragyog a befektetési prognózisok egén, amit az is mutat, hogy a milliomosok 20 százaléka preferálja ezt a területet. Külön érdekesség, hogy úgy tűnik, a gazdagok nem akarnak lecsapni az olcsó energiaszektorra. Azok aránya, akik itt szánják elhelyezni a befektetéseik nagy részét a tavaszi 12 százalékról 8 százalékra csökkent. Egyébként a fentieken kívül egyetlen részvénypiaci terület sem kapott kétszámjegyű szavazati arányt.

Forrás: 123rf.com

Innen Európából az sem mellékes, hogy az amerikai gazdagok

nem mutatnak túl nagy érdeklődést az európai vagy a feltörekvő piaci eszközök iránt,

miközben egyes elemzők határozottan úgy látják, hogy sokkal nyitottabbaknak kellene lenniük a külföldi befektetésekkel szemben.

További érdekes terület lehet még az ingatlanpiac, és Carson is megerősítette, hogy a milliomosok számára ez lehet az egyik legizgalmasabb lehetőség, amennyiben hajlandóak lemondani a napi likviditásról.

A felmérésből kiderül továbbá, hogy a megkérdezettek több mint 60 százaléka arra számít, hogy a háztartásuk jövedelme nem változik 2016-ban, míg csupán 19 százalék vár emelkedést.