Küszöbön a drónos futárszolgálat

drón repül egy város felett top
A drone is pictured in flight in Lille, northern France, on April 10, 2015. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Korábban a Tesco egyik lehetséges felvásárlójáként is felmerült Wal-Martról egyáltalán nem mondható el, hogy nem halad a korral. Az amerikai áruházlánc futárok helyett drónokkal kézbesítene ki csomagot. Az ötlet nem egyedi, az Amazon is kísérletezik drónos futárszolgálattal. A kérdés már csak az, ki tudja először bevetni őket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kiskereskedelmi lánc óriás drónok kültéri tesztelésére adott be kérelmet Szövetségi Légiügyi Hatóság (FAA), az új tecnológiát pedig csomagok kézbesítésre vetne be a mammutcég – közölte a MarketWatch. Az emberi munkaerőt kiiktató szolgáltatással a házhozszállítás hatékonyságát szeretné fokozni a cég.

Az első szárnypróbálgatások

– mondta Brian Nick, a Wal-Mart szóvívője. „Az újfajta technológiát a disztribúciós központok, a raktárak és az ügyfélközpontok között alkalmaznánk első körben” – fűzte hozzá. A drónok kereskedelmi felhasználásának még határt szab egyrészt az eszközök maximális repülési ideje és a szigorú jogi környezet.

A drónok egyhuzamban 25 percig tudnak a levegőben maradni.

Az áruházlánc kezdetben a raktárak és az üzlethelyiségek között alkalmazná azokat, amivel lényeges mértékben tudna költséget csökkenteni.

Hatékonyabbá tehetik a bevásárlást. Forrás: AFP/Joe Raedle

Drónosítanák a házhozszállítást

A cég a házhozszállítást is lassan drónokkal váltaná ki.

Az amerikaiak 70 százalékának 8 kilométeres körzetében található egy Wal-Mart üzlet, ami a 25 perces repülési időbe bőven belefér.

A kiskereskedelmi lánc a világ legnagyobb dróngyártójával, a DJI-vel áll szerződésben, melynek idei forgalma várhatóan átlépi az 1 milliárd dolláros (kb. 280 milliárd forint) küszöböt. A cég egyik közismert dróntípusát, a Phantomot a Wal-Mart is értékesíti, mégpedig közel 700 dollárért (192 ezer forint) cserébe vihetik haza a vásárlók.

Amazon drón: a versenytárs Forrás: Amazon

Illegalitásban

Az áruház hónapok óta végez beltéri teszteléseket, de a kereskedelmi célú drón felhasználás az Egyesült Államokban jelenleg illegális. A Wal-Mart és az Amazon úttörők a legalizálásukban, amit az FAA jövő nyárra ígér.