Nagyot hasalt az áruházlánc

anya gyermekével áruház bevásárlókocsi EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET HÉTKÖZNAPI sorban áll SZEMÉLY TÁRGY vásárol Fairfax, 2014. november 28.
Vásárlók a Walmart áruházban a Virginia állambeli Fairfaxban 2014. november 27-én. A hálaadás napja utáni Fekete Péntek (Blac
Fairfax, 2014. november 28. Vásárlók a Walmart áruházban a Virginia állambeli Fairfaxban 2014. november 27-én. A hálaadás napja utáni Fekete Péntek (Black Friday) hagyományosan a karácsony előtti bevásárlási időszak nyitánya az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Vágólapra másolva!
A Wal-Mart részvény árfolyama 10 százalékot zuhant, miután a cég vezérigazgatója profit warningot jelentett be. A menedzsment jelentősen csökkentette a következő egy évre vonatkozó eredményvárakozásokat, ami pánikot generált a befektetők körében. De emellett nagyon komoly tovagyűrűző hatásai is lehetnek a folyamatnak. 
Vágólapra másolva!

Az 1988 óta nem esett akkorát az amerikai kiskereskedelmi-lánc részvényárfolyama, mint a mostani csalódást keltő bejelentés hatására, a vesszőfutás pedig a csütörtöki kereskedésben is folytatódik, igaz jóval szerényebb, 1 százalékos árcsökkenés keretében.

A vezérigazgató az erős dollárt tette felelőssé, ami már a 2015-ös árbevételt is 15 milliárd dollárral vághatja vissza, de emellett ugyanúgy ott van a listán az alacsonyabb árakból, magasabb bérekből fakadó nyomás is.

2017-ben a korábbi 4 százalékos várt emelkedéshez képest várhatóan 6-12 százalékos nyereségcsökkenéssel kell számolni.

A Wal-Mart különösen érzékeny a devizaárfolyam ingadozásaira, mivel profitjának negyedét az Államokon kívül éri el.

Dominó effektust indíthat be

Már maga a bejelentés sem tartozik azon kategóriába, amire csak legyintéssel válaszol a befektető. A Wal-Mart nem csak szimplán az amerikai gazdaság egyik vállalati óriása (az USA kiskereskedelmi piacának közel 9 százalékát adja), hanem

jól visszatükrözi a fogyasztással kapcsolatos változásokat, így a világ legnagyobb gazdaságának állapotát is.

Úgy tűnik, hogy a belföldi hatásokon kívül itt is kezdi éreztetni magát a világgazdasággal, valamint a kínai feldolgozóipar lassulásával kapcsolatos aggodalmak, pláne . És mivel a kiskereskedelemhez így vagy úgy nagyon sok más iparág kapcsolódik, így félő, hogy a piac legnagyobbja másokat is magával ránthat – írja a MarketWatch. Sőt könnyen lehet, hogy erre a jelenségre már a Fed is felfigyelhet, amikor a kamatemeléssel kapcsolatos pro és kontra érveket kezdi listázni.

A nagyság átka - már erre is figyelhetnek a Fed jegybankárai Forrás: AFP/Joe Raedle

Óriási méretekről beszélünk, hisz a megrogyás előtt még 213 milliárd dolláros (az éves magyar GDP másfélszerese) piaci kapitalizáció szerepelt a vállalat neve mögött, amely egy nap alatt 20 milliárddal csökkent. A cég részvényei benne vannak mind a Dow Jones, mind az S&P 500 indexben, és a zuhanás érezhetően kihatott az indexek teljesítményére is.

A grafikonon is jól látható, hogy a Wal-Mart részvények zuhanása átütött egy fontos támasz szintet, ami 62,63-63,85 dollár között található, így megnyílt az út a következő fontos támasz szint irányába, ami már csak 57 dollár környékén húzódik.

A Wal-Mart részvények zuhanása átütött egy fontos támasz szintet. Forrás:Asbury Research, MarketWatch

Kár volt felkelni

Warren Buffett sem csattan ki az örömtől, miután

a szerdai 10 százalékos zuhanással közel 390 millió dollárt vesztett egy nap leforgása alatt - virtuálisan.

A Berkshire Hathaway - június 30-i adat szerint - 60,39 millió Wal-Mart részvényt tart a portfóliójában. A cégalapító Walton családnál még Buffettnél is jobban kiborulhattak, miután kiderült, hogy egy nap alatt 9,12 milliárd dollárral csökkent a részesedésük értéke. A 44,2 százalékos tulajdonjogot 1,42 milliárdnyi Wal-Mart papírral tartják fenn.

Fekete szerda a Tesco lehetséges (?) felvásárlójánál. Forrás: Investing.com

Hogyan tovább?

A vállalat 20 millárd dollárnyi saját részvény visszavásárlását tervezi az elkövetkező két évben - írja a MarketWatch. A 2017-es negatív pénzügyi kilátások ellenére sem kurtítják meg a technológiai fejlesztésekre szánt keretet.

- nyugtatgatta Charles Holley pénzügyi igazgató a pánikszerű eladásba kezdett befektetőket.

A cég emellett 10 új boltot nyit Amerika-szerte - többek között Dallasban, Houstonban, Miami-ban és Oklahoma City-ben. Mindehhez online piactér és ingyenes házhozszállítás is dukál. Az internetes bevásárlás a mai naptól lehetséges.