Regisztrálni kell majd a drónokat

drón repül egy város felett top
A drone is pictured in flight in Lille, northern France, on April 10, 2015. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Változóban vannak a robotrepülőkre vonatkozó szabályozások az Egyesült Államokban, a dróntulajdonosok nem örülnek.
Vágólapra másolva!

Új szabályozásnak vethetik alá a dróntulajdonosokat az Egyesült Államokban. A Közlekedésügyi Minisztérium ugyanis azt tervezi, hogy az autókhoz hasonló

regisztrációs rendszerhez kötné a robotrepülők használatatát.

Hivatalos bejelentés ugyan még nem történt, az NBC News értesülései szerint viszont a rendszert hamarosan elindítják: valószínűleg még a karácsonyi szezon alatt, hiszen ilyenkor szaporodnak meg igazán a drónok az amerikai háztartásokban.

A rendszer bevezetése még nem is a nehezebb feladat:

egyelőre az kérdéses, hogyan tervezik regisztrálni a már a piacon lévő több millió drónrepülőt.

Ha viszont a bizottság úgy dönt, hogy a szabályozás csak a frissen vásárolt drónokra vonatkozik, akkor rengeteg regisztrálatlan robotkopter maradna az utcákon, ezeket pedig később a fekete piacon is értékesíthetnék.

A szakértők szerint ez a lépés mutatja, hogy ezek az eszközök milyen veszélyesek lehetnek egyéb légi járművekre, vagy akár az utca emberére is.

Már nagyon érett a szabályozás

Az Egyesült Államokban sok olyan esetről számoltak be az utóbbi évben, mely során drón illetéktelen területre tévedt. Iyen volt például az a robotrepülő, ami egy szomszédos birtok felett repkedett, majd a tulajdonos egy vadászpuskával lelőtte az égről. Néhány hónappal ezelőtt továbbá a US Open teniszbajnokságot is szabotálta egy a lelátóra zuhant drón.