Zuhanórepülésben az euró

tőzsde részvény Frankfurt DAX esés pánik
A stock trader works at the stock exchange in Frankfurt am Main on October 16, 2014. German stocks plunged more than 2.0 percent in late morning trade on the Frankfurt stock exchange, giving up earlier gains as doubts grow about global recovery, traders said. The blue-chip DAX 30 index plummeted 2.53 percent to an intraday low of 8,354.97 points, adding to already heavy losses the day before. The mid-cap MDAX index was also showing a loss of around 2.0 percent at 14,458.46 points. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, az Európai Központi Bank nem változtatott az irányadó kamatrátán, sőt az érvényben lévő eszközvásárlási programon sem. De belengette, hogy decemberben felülvizsgálják a QE-programot, és akár ki is terjeszthetik. A hírre nagy eséssel reagált az euró a főbb devizákkal szemben, a forint piacán csak kisebb mértékű a változás.
Vágólapra másolva!

Rögtön a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón elején bejelentette Mario Draghi EKB-elnök, hogy decemberben felülvizsgálják az idén március óta érvényben lévő havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programjukat. A piac ebből arra következtet, hogy vélhetően emelkedni fog a havi vásárlásokra fordított keretösszeg. A jegybankelnök azt is megerősítette, hogy rugalmasak a QE-program kifutásának időpontjával kapcsolatban, szükség esetén készek a jelenleg 2016 szeptemberéig érvényben lévő program időbeli kiterjesztésére is.

A pénznyomda nyomás alá helyezi az eurót

Az EURUSD árfolyama a bejelentés előtti 1,1310-es szintől pillanatok alatt 1,1220-ig, majd az amerikai tőzsdenyitás előtt pedig egészen 1,1175-ig zuhant, ami több mint 1 százalékos esésnek felel meg, ami a ritka kategóriába tartozik a kiemelt devizapárok esetében.

Az európai börzék örülnek az esetleges újabb pénzpumpának, ennek megfelelően a német DAX-index 1,5 százalékos pluszban tartózkodik. A forint is reagált a hírekre, bár leginkább az euró gyengülése mozgatta lefelé az EURHUF árfolyamát, a kezdeti 311,20-ról egészen 310,35-ig süllyedt a jegyzés.

Az EURUSD 15 perces bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com

Megint csak a kockázatok

Draghi újfent kiemelte, hogy a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kockázatok továbbra jelen vannak, inkább lefelé mutatnak, melyre erőteljesen rányomja a bélyeget a kínai és egyéb feltörekvő piacon tapasztalt bizonytalanság és lassulás.

Inflációs fronton látni némi javulást a várakozásokban a jegybankár szerint, ugyanakkor rövid távon továbbra is a lefelé kockázatok dominálnak.

A sajtótájékoztatón számos kérdés mellett az is elhangzott, hogy a monetáris politikának rugalmasan kell válaszolnia a felmerülő kihívásokra, így minden lehetséges eszközt megvizsgál az EKB, a döntésekről pedig tájékoztatják majd a piacot. Néhány szavazó tag részéről felmerült a mai cselekvés lehetősége is, de a tanácskozás fő csapásiránya amúgy sem ez volt - hangsúlyozta az elnök. Draghi elmondása szerint a betéti ráta csökkentése is szóba kerülhet, ami jelenleg mínusz 0,2 százalékon áll. Ez is azért van ilyen mélyen, hogy a bankokat ösztönözzék a hitelezés beindítására, hisz a jegybanknál parkoltatott pénzek után negatív betéti ráta mellett még a pénzintézeteknek kell fizetni.