Lehet még tere a hozamvadászatnak

Hongkong, Kína, gazdaság, bika, növekedés, tőzsde
A piaci növekedést jelző bika szobra a hongkongi tőzsde épülete előtt.
Vágólapra másolva!
Van még terük a befektetőknek a hozamvadászatban, ahogy az amerikai és az európai jegybank olyan jelzéseket ad, hogy a közeljövőben még nem fognak emelkedni a kamatok – hangsúlyozza az HSBC privátbanki részlege.
Vágólapra másolva!

Mivel a hosszú távú kamatlábak Európában és az Egyesült Államokban hosszabb ideig maradhatnak alacsonyan, az HSBC befektetési banknál úgy látják, a befektetőknek van még némi terük a hitelpiacokon és az osztalékhozamok területén – jelezte a CNBC-nek Benjamin Pedley, az HSBC privátbanki részlegének ázsiai befektetési stratégája.

Kellemes hírek

Jó hír lehet a befektetőknek, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberben – némi meglepetést okozva – változatlanul hagyta az alapkamatot, és ennek következtében számos elemző már úgy gondolja, hogy az első kamatemelés 2016-ra tolódik. Mindeközben az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi kamatdöntése utáni sajtótájékoztatóján Mario Draghi arra utalt, hogy az eszközvásárlási programot kiterjeszthetik a 2016 szeptembere utáni időszakra is.

A Mario Draghi által vezetett EKB minden eszközt bevet, hogy beindítsa az európai gazdaságot Forrás: AFP/Daniel Roland

A két eseményt követően a fejlett piaci részvények ralizni kezdtek az elmúlt időszakban, és az HSBC módosította is a 10 éves amerikai állampapír hozamára vonatkozó prognózisát. Az új várakozás szerint 2016 végéig 1,5 százalék lehet a hozam (jelenleg 2,04 százalékon folyik a jegyzés), miközben korábban 2,8 százalékot jeleztek előre.

A hitelpiac területén Pedley úgy látja, hogy érdemes lehet növelni a kitettséget a magas minőségű kötvényekből, párhuzamosan a hosszabb lejáratú papírok kockázatával. Az elemző szerint az 5-7 éves lejáratú papírok a legkedvezőbbek.

Ázsiai kincs

Pedley jelezte emellett, hogy általában szereti az osztalékrészvényeket, ráadásul

az eurózónás osztalékfizető vállalatok nem is annyira túlértékeltek a piac egészéhez képest.

Ázsiában az elemző Szingapúrt emelte ki, ahol régiós összevetésben relatíve magasak a hozamok, és a volatilitás is a csökkenés irányába tart.

Szingapúrban a gördülő osztalékhozamok 4,1 százalék körül mozognak, míg Ázsiában (Japán kivételével) 2,7 százalékról beszélhetünk – derül ki a Credit Suisse adataiból.

A kínai tőzsde sok bosszúságot okozott a befektetőknek az elmúlt hónapokban Forrás: AFP/Str

Nyár és nyugtalanság

Az elemző megjegyezte továbbá, hogy az HSBC kliensei körében olyan trend tapasztalható, hogy felülsúlyozzák a készpénzt, és alulsúlyozzák a hedge fundokat. Ezzel párhuzamosan Pedley azt javasolja, hogy érdemes lehet az alternatív befektetések arányát növelni, különösen azon menedzserek esetében, akik nem elfogultak a piac egy adott irányával kapcsolatban.

Mindazonáltal a szakértő azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban relatíve alacsony volt a kereskedés volumene mind a magánbefektetők, mind az intézményi ügyfelek részéről. Szerinte ez részben az északi félteke nyári időszakának volt betudható, másrészt sokan bizonytalankodhattak azzal kapcsolatban, hogy a Fed mikor kezd bele a kamatemelésbe.

Hozzátette emellett, hogy az ügyfelek így sem pesszimisták, és a kínai monetáris lazítás, illetve az EKB részéről érkező jelek az eszközvásárlási program kiterjesztéséről biztonságérzést adhatnak a klienseknek.