Óriási gyógyszeripari fúzió a láthatáron

viagra, gyógyszerpiac, gyógyszeripar, Pfizer gyártósor Franciaországban
Vágólapra másolva!
Előzetes tárgyalások zajlanak a Pfizer és az Allergan között, az utóbbi vállalat megvételéről. A világ második legnagyobb gyógyszercége a felvásárlással a Johnson & Johnson-t ütné ki a piacvezetői pozícióból.
Vágólapra másolva!

Küszöbön az elsőség

Az amerikai gyógyszeripari óriás előzetes tárgyalásokat folytat az ír vállalat megvételéről - közölte a Financial Times. Ha az ügyletet nyélbe ütik, akkor a közös cég a világ legnagyobb gyógyszervállalatává válhat, hisz közös piaci értékük megközelítheti a 330 milliárd dollárt (a Pfizer 218 milliárd, az Allergan pedig 113 milliárd dollár). A konkurens Johnson & Johnson piaci kapitalizációja 277 milliárd dollár.

A Pfizer a Viagrával egyszer már bombaüzletet csinált Forrás: AFP

A Pfizer időzítése jó is lehet, hisz az elmúlt időszakban nagyobbat árfolyamesésen mentek keresztül a gyógyszeripari cégek (köszönhetően Hillary Clinton az elnökjelölt aggasztó szavainak is), így alacsonyabbá váltak az értékelések. Persze pont emiatt lehetnek majd elégedetlenek az Allergan részvénytulajdonosok, mert lehet, hogy alacsonyabb felvásárlási ajánlatot kaphatnak, mint amit kaptak volna néhány hónappal ezelőtt.

És ugyanúgy felmerülhetnek még versenyfelügyeleti aggályok is egy ilyen mértékű tranzakció esetén.

Mindenesetre az Allergan barátságos jelzővel illette a Pfizer közeledését, és elindultak az egyeztetések. Ennek hatására mindkét cég részvénye felfüggesztésre került a csütörtöki amerikai kereskedésben kezdő szakaszában, de aztán magyar idő szerint negyed 4-kor megindult az adásvétel a részvények piacán. Az Allergan 8 százalékos pluszban mozog, a Pfizer pedig 0,3 százalékos mínuszban.

Az Allergan részvényeinek árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az ír adóparadicsom

Az Allergan megvételével a Pfizer duplán jól járna.

Egyrészt olyan keresett termék kerül a tulajdonába, mint a Botox, másrészt Írországban fizetheti be ezentúl a társasági adót, ami jelentős könnyítést jelentene a vállalatnak. Ha a cég Dublinba helyezi át a székhelyét, akkor közel öt százalékos effektív adókulcs-csökkentést tud elérni a tengerentúlon fizetett 25,5 százalékkal szemben. Az Egyesült Államokban - ha egy vállalat nem kap könnyítést - a társasági adó kulcsa 39 százalék.

A britek kiebrudalták

Az amerikai gyógyszeripari óriás tavaly már tett egy hasonló kísérletet, hogy kiüsse konkurensét. A cég akkor a brit AstraZeneca-ra tett egy 118 milliárd dolláros ajánlatot, de azt a vállalat menedzsmentje következetesen visszautasította miután heves ellenkezést váltott ki a tervezett üzlet mind a brit politikai körökben, mind a helyi sajtóban.

Dublin, az egyik kedvelt adóparadicsoma az amerikai cégeknek. Forrás: Tóth Judit

Gyere haza adódollár!

Az elmúlt években számos olyan fúziót lehetett látni, amikor amerikai cégek csak azért vásároltak meg más külföldi vállalatokat, hogy aztán az adócsökkentés kereteit kihasználva máshová helyezzék át székhelyüket.

Becslések szerint ezzel az adóelkerülési módszerrel az amerikai gazdaság eddig 50 vállalatot vesztett, és sok százmilliárd dollárnyi adóbevételtől esett el.

Ha tovább folytatódik, vagy akár felgyorsul ez a trend, akkor az katasztrofális következményekkel járna az amerikai gazdaság számára, nem is beszélve a munkahelyek számának csökkenéséről. Az éllovas adóelkerülők olyan tőkeerős cégek, mint az Apple, az Alphabet (néhai Google) vagy a Cisco.