A tőzsdén gazdagodtak a kiberbűnözők

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Warren Buffett hírügynökségeit fosztogatták a hackerek, információkat loptak. Előre tudták, mi fog történni a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A milliárdos befektető Warren Buffett érdekeltségébe tartozó Berkshire Hathaway hírügynökségére is lecsaptak azok a bűnözők, akik tőzsdei információkat loptak, hogy segítségükkel kereskedjenek. Támadás érte a vállalati PR-ra és sajtómegjelenésekre szakosodott Business Wire-t, az ugyancsak céges információkat kezelő PR Newswire Association-t és a Marketwired-öt – közölte a Bloomberg.

Warren Buffett aggódhat cégei biztonsága miatt. Forrás: Imaginechina/Che Liang

A bűnözők titkos tőzsdei információkhoz fértek hozzá, amelyek előbb-utóbb egyébként nyilvánosságra kerültek volna, döntően befolyásolva egy-egy részvény árát. A hackerek tehát előbb tudták, hogy melyik papír ára fog csökkeni, és melyiké nőni. Ezzel vissza is éltek, és a csökkenés előtt álló részvényektől még magas áron megszabadultak, amelyek pedig értékesebbé váltak, azokból bevásároltak, még amikor olcsó volt.

Oroszországig vezetnek a szálak

Az amerikai hatóságok egy kilenc tagú bandát füleltek le. A hackerek Oroszország és Ukrajna területéről kapcsolódtak rá az ügynökségek szerveire,

a megszerzett adatokat továbbították az USA-ban lévő társaiknak, akik a tőzsdén komoly részvényeladásba-, illetve vásárlásba kezdtek.

Az elkövetőknek olyan nagy cégek papírjai estek áldozatul, mint a repülőgépgyártó óriás Boeing, a Hewlett-Packard, vagy az Oracle.

A kiberbűnözők a befektetői piacot vették célkeresztbe. Forrás: SPL

Megéri a kockázatot

Az FBI és a New York-i hatóságok az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bejelentése alapján indultak el. A hatóság ugyanis gyanús kereskedések sorozatára lett figyelmes. A teljes hálózat felderítése több mint két évet vett igénybe.

A befektetői piacon sokat érnek a nagy cégek féltve őrzött vagy egy termékfejlesztés lezárultáig visszatartott belső adatok, kimutatások.

A jogtalanul kinyert adatok több mint 30 millió dollárt (8,4 milliárd forint) hoztak a konyhára.

A mostani támadás azért döbbentette meg a pénzügyi világot, mert a bűnözők játszi könnyedséggel nyerték ki a vállalatok belső információt, és tették pénzzé azokat a tőzsdén. Ráadásul egyre több esetről hallani. Nemrégiben jelentősebb támadás érte az Egyesült Államok egyik legnagyobb befektetési bankját, a JP Morgant is.