Látványos mozgások a forint piacán

bankjegy, 10000, tízezres
Vágólapra másolva!
A reggeli órákban érdemi gyengülést lehetett látni a forint piacán, egészen 306-ig szaladtak a jegyzések az euróval szemben. Azóta valamelyest helyreállt a hangulat, de aztán délután újra felkavarodott az állóvíz.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az eladói hullám (17:05)

A rövid távú technikai szinteknek megfelelően halad felfelé az EURHUF árfolyam, így könnyen lehet, hogy az esti órákra vagy holnap reggelre már újra a 306-os szintek fölött köszönthetjük a magyar fizetőeszközt. Így egyre jobban közelíti az árfolyam a déli elemzésben is megjelölt 308-310-es zónát.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Nagyot gyengült a dollár

Ráadásul a dollár is jelentősen gyengülésen ment keresztül szerda délután az euróval szemben a vártnál gyengébb ADP munkaerőpiaci adat hatására. A mai 1,5 százalékos EURUSD erősödés és az 1,1350-es árfolyam mögött leginkább azon egyre erősödő várakozások húzódnak meg, hogy a gyengébb makrogazdasági adatok hatására a FED időben kitolhatja az első kamatemelés időpontját.

EURUSD órás bontású grafikon Forrás: Investing.com

Változóban a hangulat (12:35)

Reggel 8 óra után nem sokkal hirtelen megütötték a forintot, mely két nagyobb hullámban egészen 306-ig lőtt fel. Így közel kéthavi csúcsot ért el az EURHUF árfolyam. Érdekesség, hogy az elmúlt egy hónapban 2 százalékot gyengült a forint az euróval szemben, tovább távolodva az április közepi 296 forintos szintektől.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A napi bontású grafikont vizsgálva azt látni, hogy a január végétől húzható csökkenő csatornából szép lassan kitört az árfolyam, de minimum kioldalazott, így akár megnyílhat az út a 308-310-es szintek irányába is. A 200 napos mozgóátlag egyébként 307,60 környékén húzódik. Lefelé a 300-302 forintos szintek nyújthatnak támaszt.

EURHUF napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

Mi állhat a háttérben?

A forint szép lassú gyengülésében szerepet játszhat az is, hogy április 17-e óta a német 10 éves állampapír (Bund) hozama az 5 bázispontos szintről drasztikus emelkedést mutat, ma egészen 60 bázispontig lőtt ki, ami ritkán látható mozgás az állampapírok piacán. De hasonló markáns emelkedést látni az eurózóna egyéb magországainak kötvénypiacain is, ami felveti a kérdést, hogy vajon beindult-e a nagy európai kötvénylufi kipukkanása?

Úgy tűnik, a befektetők elkezdték beárazni a lehetséges európai növekedést és az újra megjelenő inflációt (legalábbis a deflációs félelmek eltűnhetnek). Egy biztos, ez a hirtelen alkalmazkodás ebbe az irányba mutat, pláne hogy most már az Európai Központi Bank által március elején beindított eszközvásárlási program előtti szinteken mozognak az európai állampapírhozamok. Ez pedig csökkentheti a magyar és az európai állampapírhozamok közötti rést, csökkentve a forint vonzerejét is.

10 éves német állampapír hozamalakulása (heti bontásban) - a drasztikus emelkedés már a fordulatot készíti elő? Forrás: Investing.com, Investor.hu