Korrupció, drónok, algoritmusok és bevallás a NAV-nál

adó
Vágólapra másolva!
A NAV készítheti 2017-től az adóbevallásokat, az áfacsalókat már most algoritmusokkal és ekáerrel, a cigicsempészeket drónokkal ellenőrzi. És kiderült, hogy sorai közt volt egy korrupt pénzügyőr. Az államháztartás jobban áll, mint tavaly ilyenkor, az átlagkereset pedig nőtt. A benzin drágult, a gázolaj olcsóbb lett, a paksi fűtőelemek ügyében közelebb van a megállapodás. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A cégek és a magánszemélyek számára 2017-től megszűnhet az adóbevallás jelenlegi rendszere, derült ki abból a dokumentumból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium készített az államreform bizottság számára. Az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére és nekik csak az lenne a feladatuk, hogy ezt jóváhagyják vagy kiegészítsék. Az Origo úgy tudja, az államreform bizottságban tárgyalták a tervezetet, de egyelőre hivatalos döntés nem született erről, azonban az irányával egyetértettek a résztvevők.

Drónokat vett a NAV

A jövőben a NAV készítheti el a bevallásokat, de az ellenőrzéseket már most egyre szigorúbban és fejlettebb eszközökkel végzi. Az adóhatóság 19,79 millió forintos szerződést kötött a Scorpio Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel pilóta nélküli repülő eszköz beszerzésére, derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A drónokat a cigarettacsempészet elleni harcban használná fel az adóhivatal.

Algoritmusokat használ a NAV

Kilencmilliárd forintnyi uniós forrásból fejlesztett informatikai rendszert az adóhatóság. 12 ezer DVD-nyi egységes adatbázist kezelnek, az adócsalókat, sőt a potenciális csalókat kockázatelemző algoritmusokkal szúrják ki.

Követi az árut a NAV

A közúti árukövető rendszerrel (az ekáerrel) is eredményeket ért el a NAV az áfacsalók elleni küzdelemben. Eddig 40 ezer ügyfél 1,5 millió ekáer-számot kért. A márciustól hatályos biztosítékadás keretében eddig 1,026 milliárd forintot fizettek az érintettek. Az ekáer segítségével már számos áfacsalást akadályozott meg az adóhatóság. A rendszer azt is ki tudja szúrni, ha egy kamion nehezebb annál, amilyennek lennie kellene.

Korrupt pénzügyőrt alkalmazott a NAV

Azért az adóhatóságról sem csak jó hírek érkeztek a héten. Vádat emeltek ugyanis a NAV volt pénzügyőre és 14 civil társa ellen. Az alezredes két éven át pénz ellenében nyomozati adatokat adott ki olyan embereknek, akik ellen büntetőeljárás indult, illetve indulhatott volna az adóhatóságnál.

Korrupcióval vádolnak egy volt NAV-ost Fotó: Bielik István - Origo

Jobban áll az államháztartás

A NAV munkájának is köszönhetően jóval kisebb volt az államháztartás hiánya 2015 első két hónapjában, mint tavaly ugyanilyenkor, derült ki a KSH adataiból. Több adóbevétel folyt be, viszont kevesebb volt a kiadás, részben az önkormányzatok adósságának tavalyi átvállalása miatt. Az államadósság kamataira is kevesebbet kellett költeni, mert az idei évben a kamatkiadások máshogy futnak le, mint tavaly.

Jobban keres az átlag

A KSH-tól azt is megtudtuk, hogy 2015. januárban 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év januárjához képest. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta. Még mindig az egészségügyben dolgozók keresnek a legrosszabbul.

Jobban épít az építőipar

A héten még egy jó hír futott be a statisztikai hivataltól. A decemberi megtorpanás után januárban ismét nőtt az építőipar teljesítménye. Az épületek építése 6,7 százalékkal, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal nőtt, így az építőipari termelés volumene 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Viszont a pozitív trend megtörhet, mert január végén 20,6 százalékkal kisebb volt a cégek rendelésállománya, mint egy évvel korábban.

Januárban felpörgött az építőipar Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ingatlant keres

A roma önkormányzat (ORÖ) nem új, hanem régi épületeket vásárol. A megvásárolni kívánt ingatlanokban a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci bekapcsolódását segítő irodák működnek majd, közölte a szervezet. Az ingatlanvásárlások azért kerültek a figyelem központjába, mert a Magyar Nemzet megírta, hogy egy Gellért-hegyi székházon kívül további hét vidéki ingatlan beszerzését is tervbe vette az ORÖ. A lap szerint Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Veszprémben, Zalaegerszegen, Szolnokon, valamint Pécsett és Gödöllőn is ingatlanokat tervez vásárolni az ORÖ.

Ingatlant kínál

Az ORÖ ingatlanokat vesz, a Honvédelmi Minisztérium ingatlanokat adott el. A tárca mintegy 850 millió forintért adott el árverés útján tizenkét honvédségi ingatlant.Az év elején indult nyilvános árverésen az ingatlanok között értékes gárdonyi, siófoki, budapesti és hajdúszoboszlói épületek, üdülők, illetve telkek is voltak.

Simább lesz az út

Az ingatlanokat új tulajdonosaik kis szerencsével frissen felújított úton tudják majd megközelíteni. Az autópályákat és az elkerülőutakat is felújítanák, idén 580 kilométernyi utat javítanak ki. Az egy- és kétszámjegyű utak 50 milliárd forintból, míg a három- és négyszámjegyű utak további 18 milliárd forintból újulnak meg idén - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Olcsóbb lett a gázolaj

Megint drágult viszont szerdán a benzin, a gázolaj ára pedig csökkent. A 95-ös benzint 2 forinttal emelte a Mol, a gázolaj árát pedig 3 forinttal csökkentette. A változtatással a 95-ös benzin ára 364-365 forintra nőtt, a gázolajé 371-372 forintra csökkent.

A benzin drágább lett, a gázolaj olcsóbb Forrás: MTI/Balázs Attila

Olcsóbb lehet a telefonálás

A gázolaj olcsóbb lett, és hamarosan a mobilozásért is kevesebbet fizethetünk majd, ha minden jól megy. Április 1-jétől 76 százalékkal csökkenti a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A kiskereskedelmi árakra a hatóságnak nincs közvetlen ráhatása (mert EU-szabályozás szerint nem is lehet), de a várakozások szerint a kialakuló piaci verseny hatására ezek is csökkenhetnek majd.

Az álláspontok közel állnak

Ha már az uniós szabályoknál tartunk, a paksi reaktorokba való fűtőanyag problémája hamarosan elrendeződhet. Még tart az egyeztetés az Euratommal a fűtőelemekről, de nagyon közel a megállapodás, mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kormánybiztosa. A biztos szerint az álláspontok közel állnak egymáshoz, csak a szerződést még módosítani kell. A fűtőelemek beszerzését pályáztatni fogják.

Szigorúbb lesz a jegy

A BKK több lépcsőben tervezi bevezetni az elektronikus jegyrenszert. Várhatóan 2017 végén vezetik be teljes egészében, a tervek szerint 2015 végéig csupán a díjmentesen utazók kapnak új utazási kártyát.

Szigorúbb lehet a jegybank

De nem csak a BKK készül szigorításra. Új, csak a rendőrségéhez fogható kényszerintézkedési jogköröket adna a jegybanknak a kormány. Egy tervezet szerint bírósági végzés birtokában akár a tulajdonos akarata ellenére nyithatnának fel lezárt helyiségeket, foglalhatnának le bizonyítékokat. Jogászok szerint a tervezet összemossa a büntetőeljárási törvényt és a jegybanktörvényt.

Kényszerintézkedési jogköröket kaphat a jegybank Forrás: MTI/Soós Lajos

Szigorúbb lett a vasárnap

Tovább szigorodott a vasárnapi kötelező szárva tartás is. Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet. Módosították a munka törvénykönyvét is: dupla vasárnapi bérpótlék jár az évente csak öt vasárnap kinyitó boltok dolgozóinak. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként tagadja, hogy létezne a Népszabadság által feltételezett hatástanulmány a vasárnapi zárva tartásról.