Az orosz turizmusnak is betett a rubelválság

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai konfliktus kis hatással volt a hazai turizmusra, a rubelválság azonban komolyan visszavethetni az utazási kedvet Oroszországban, ami Magyarországot is hátrányosan érintheti.
Vágólapra másolva!

Sokkal kevesebbet utaznak az oroszok a rubelválság óta, az elmúlt hónapokban Magyarországra is kevesebb orosz turista érkezett, és a csökkenés a szakértők szerint tartós lesz. Érdekesség, hogy az ukrán válság és az EU és Oroszország közötti feszültség különösebben nem hatott a nyugati orosz turizmusra, szemben a rubel bedőlésével, ami már a jobbmódú turistákat is visszatartotta a külföldi utazásoktól.

"Elhanyagolható volt az ukrán válság hatása"

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az MTI-nek elmondta: 2014 első negyedévében, az orosz-ukrán konfliktus kitörésekor még 25 százalékkal több orosz vendég jelentkezett be magyarországi szállodákba, mint az előző év azonos időszakában. A Magyar Turizmus Zrt. közleményében szintén azt emelte ki, hogy „elhanyagolható volt az ukrán válság hatása” a magyarországi turizmusra. A KSH adatai szerint az idei év első tíz hónapjában 684 ezer vendégéjszakát töltöttek el magyar hotelekben az orosz látogatók, 4 százalékkal többet, mint az elmúlt évben.

A gazdag turistákat is érinti

Ez a növekedés azonban nem bizonyult tartósnak, elsősorban a rubel időközben bekövetkezett bedőlése miatt: októberben már 10 százalékkal kevesebb orosz turista érkezett Magyarországra, és ez az arány a következő hónapokban is megmaradt. Összességében 2014-ben így is növekedett az Oroszországból érkező forgalom, de csupán 3 százalékkal, amely idén már jelentős csökkenésbe fordulhat át.

Magyarország egyébként elsősorban a jobbmódú orosz turistákat vonzotta, Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége alelnöke szerint a legtöbben gyógyturisztikai céllal érkeztek Magyarországra. Emiatt mi még viszonylag olcsón megúsztuk a rubelválságot: a környező országok közül Csehországban idén 30 százalékkal, Finnországban 65 százalékkal esett vissza az orosz vendégek száma.

Kulcskérdés a rubel és az olaj árfolyama

Az MTI-nek nyilatkozó szakértők egyetértettek abban, hogy 2015-ben a csökkenés folytatódhat, különösen, ha a rubel euróval (illetve a forinttal) szembeni árfolyama tovább gyengül. Az euró árfolyama jelenleg 70 rubel környékén mozog, az év közepén tapasztalt 40-45 százalékos árfolyamhoz képest több mint harmadával csökkent az orosz valuta értéke.

A rubel mélyrepülése részben a nyugati szankcióknak, részben a (szintén amerikai lépéseknek köszönhető) olajár-csökkenésre vezethető vissza. Az olaj ára a napokban újabb mélypontokat ért el, egyes elemzők szerint idén várhatóan stabilizálódik majd egy hordónkénti 70 dollár körüli árfolyamon (ennek ellenére az OPEC szeirnt hosszú időre 40 dolláros árra kell felkészülni).

Bizonytalan jövő előtt az oroszországi turizmus

Decemberben az orosz állami turisztikai hivatal vezetője azt nyilatkozta: az elmúlt hónapokban történelmi mélypontra zuhant az Oroszországból kiutazó turisták száma. A rubelválságnak valamelyest csak az oroszországi szállodatulajdonosok örülhetnek, mivel a hatására sokkal többen választottak belföldi úti célokat.

Bár a rubelválság miatt külföldi vendégek sokkal olcsóbban utazhatnak és foglalhatnak szállást Oroszországban, szakemberek szerint mégsem lehet számítani az orosz idegenforgalom fellendülésére, hiszen az ukrajnai konfliktus miatt az ország imidzse annyira megromlott, hogy olcsósága sem teszi vonzó célponttá Oroszországot a nyugati turisták körében.