10 000 munkahely szűnik meg az alacsony olajár miatt

olaj
Vágólapra másolva!
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) novemberben megrendezett ülésén a világ legnagyobb olajtermelői eldöntötték, hogy nem csökkentik az olajkitermelés ütemét. Már ekkor mindenki tudhatta, hogy a döntésnek komoly következményei lesznek, ám még a legnagyobb olajipari vállalatok sem sejthették ennek valós mértékét. Bő két hónap elteltével már tisztán láthatók az első hatások.
Vágólapra másolva!

Több mint 2 hónappal az OPEC döntése óta, már mindenkinek tisztább képe lehet arról, mit okozott az olajkitermelés változatlanul hagyása. Talán még az olajvállalatok vezetői sem gondolták volna akkor, hogy nem is olyan sokára 50 dollár alatti hordónkénti árral kell majd szembe nézniük.

A WTI árfolyama (dollár/hordó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Cowen & Co. elemzői szerint, ha az árak hosszú ideig ezeken a szinten maradnak, az olaj feltárás és kitermelés globálisan több mint 30 százalékot eshet vissza az idei év során, ez pedig az 1986 óta látott legnagyobb visszaesés lehet.

A jövőt tekintve pedig a cégeknek fel kell készülniük a legrosszabbakra. A határidős kötések alapján ugyanis 31 dolláros hordónkénti árat várja a piac 2015 első negyedévének végére. Ez pedig még a 2008-as világválság alatt látott 36,30 dolláros szintnél is jóval alacsonyabb. Ez pedig drasztikus lépésekre készteti még a legnagyobb vállalatokat is. A Shell például a héten jelentette be, hogy a tervezett 6,5 milliárd dolláros olajfinomítóját mégsem építi meg Katarban, arra hivatkozva, hogy a projekt nem lenne kifizetődő a jelenlegi árkörnyezetben.

Az olajtermelőket sújtó problémákat legkomolyabban viszont azok a dolgozók érezhetik meg, akik a kényszerű költségcsökkentések miatt elvesztik a munkahelyüket. Ennek a legszomorúbb példája a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz kitermelési szolgáltató vállalata, a Schlumberger, ami több, mint 9 000 alkalmazottjától válik meg. Ez pedig a teljes dolgozói állományának több mint 7 százalékát jelenti. Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert megrendelőik költségcsökkentésére számítanak.

Ugyancsak csökkentik a dolgozók számát Kanada legnagyobb olajtermelőjénél, a Suncornál, ahol bejelentésük szerint az új projektekre tervezett kiadásainak csökkentése miatt 1 000 dolgozót bocsátanak el, és további lépéseket is kilátásba helyeztek.

De a BP is leépít 300 munkahelyet Skóciában, a helyi szakszervezet szerint pedig még ezen felül is számos munkahely fog megszűnni.

A legnagyobb leépítések azonban az amerikai palaolaj termelőknél lesznek. A technológia költségessége miatt ugyanis ezeknél a vállalatoknál érezhető leginkább az alacsony árak hatása, hiszen a jelenlegi olajárfolyamok még a palaolaj előállítási költségét sem fedezik. Ennek következtében az USA leghatalmasabb palaolaj termelő területének számító észak-dakotai Bakken régió egyik legnagyobb termelője, a Continental Resources 41 százalékkal vágta vissza decemberben a 2015-re kitűzött pénzügyi tervét.

A távolabbi kilátásokat pedig jól szemlélteti, hogy a Cowen & Co. számításai szerint, az olaj hordónkénti ára 70 dollár körül lesz, akkor a feltárásra és kitermelésre előirányzott kiadások globálisan tekintve 17 százalékkal lesznek visszavágva, egészen 570 milliárd dollárig. Ha pedig ez az átlagár 60 dollár lesz, az 30-35 százalékos kiadáscsökkentést fog eredményezhet. De jelenleg még ezektől a számoktól is igencsak messze vagyunk.