Gondban a napelemgyártó First Solar

Vágólapra másolva!
Nem volt túl erős negyedéve a napelemgyártással foglalkozó First Solarnak, miután a társaság mind EPS, mind pedig árbevétel soron elvétette az elemzői várakozásokat.
Vágólapra másolva!

A társaság persze nincs könnyű helyzetben, miután a tavalyi évben számos megrendelést kapott a különböző energiacégektől, napelemek gyártása. Így azért az nem számít nagy meglepetésnek, hogy idén nem sikerül hasonló szinten tartani az árbevételt, ami a harmadik negyedévben csak 889,3 millió dolláros lett, ami 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

A céggel kapcsolatban a bevételekre jellemző hullámzás eddig is ismert volt, így ez nem lepte meg annyira az elemzőket. Angelo Zino, az S&P Capital IQ elemzője ugyanakkor kiemelte, hogy az 500 MW-os projektek időszakának látszólag vége, így a First Solar számára inkább az 50-100 MW-os erőművekben való részvételt kellene megcéloznia, és dinamikus terjeszkedést folytatni az USA-n kívül.

Forrás: First Solar, Investor.hu

Ebben egyébként nem is jár rossz úton a vállalat, Mark Widmar, a cég pénzügyi vezetője a gyorsjelentést követő sajtótájékoztató során kiemelte, hogy Ohio államban, és Malajziában sikerült fontos megrendeléseket elnyerni, aki 46 százalékkal emelheti a gyártott napelemeket számát. Ebben a technológiai újítások is szerepet játszottak, ami a napenergia versenyképessé tétele szempontjából fontosak.

A hatékonyságot egyébként a First Solar is méri, amiben a harmadik negyedévben 14,2 százalékot sikerült elérni, ám 2015-ben már 15,9 százalékos lehet ennek mértéke. A hatékonyság alapvetően a napfényből nyert energia mértékét mutatja, ezért minél magasabb ez a szám, annál jobban működnek a napelemek. A laboratóriumi eredmények szerint ezzel együtt a 17 százalék is elérhető.

Szüksége is lehet a First Solarnak arra, hogy növelje a hatékonyságot, mivel a gyengülő értékesítési adatok mellett a nyereség sem alakul már annyira fényesen, csak 88,4 millió dollárt tudott a harmadik negyedévben nettó eredménysoron felmutatni a társaság. A tisztított EPS közben már csak 61 centes lett, ami még a várt 64 centet is alulmúlta.

Ezzel együtt a menedzsment nem pesszimista, a teljes pénzügyi évre nézve elérhetőnek tartja a 2,4-2,8 dolláros EPS-t. Az elemzők egyébként 2,61 dollárral számolnak így legalább ebben a tekintetben nem okozott csalódást a cég.

A harmadik negyedéves eredmények viszont éppen elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy elromoljon a céggel szembeni jó hangulat. Az árfolyam ma több mint 3 százalékos mínuszban, 54,5 dollár közelében nyithat, amivel az utóbbi pár 1-2 hétben látott jó teljesítményét is letörölheti a részvény.

A First Solar napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu