Öt éve nem vettek fel ennyien hitelt

Vágólapra másolva!
Öt évvel ezelőtti szintre emelkedett a hitelfelvételi kedv. A felvett személyi kölcsönök összege az elmúlt négy hónapban háromszor is meghaladta a havi 10 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 2 és fél év alatt átlagosan 9 százalékot esett a személyi kölcsön Teljes Hiteldíj Mutatója. A THM 2012 februárjában átlagosan 30,9 százalék volt, míg 2014 júliusától már csak 21,9 százalék a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

Alacsonyabb törlesztőrészletek

A THM csökkenése miatt ugyanazt a hitelösszeget alacsonyabb havi törlesztőrészlet mellett vehetik fel a hitelt kérők, ezáltal pedig a családok havi kiadásai csökkennek – derül ki a Magyar Cetelem Bank elemzéséből.

Személyi kölcsön 2012-2014 között Forrás: Magyar Cetelem Bank

Aki 2012 elején egymillió forintot 60 hónapos futamidőre vett fel, annak havonta 29 ezer forintot kellett törlesztenie, aki viszont 2014 nyarán azonos összeget azonos futamidőre vett fel, annak már csak 25 ezer forintos részletet kell fizetnie.

Rövidítik a futamidőt

„A statisztikáink ugyanakkor azt mutatják, hogy az ügyfelek többsége a kamatcsökkenéssel járó előnyt nem a törlesztőrészlet csökkentésére, hanem a futamidő rövidítésére használja. Ez a Cetelem ügyfelei számára átlagosan 4 hónappal rövidebb futamidőt jelent” – mondta Lukácsi Zoltán, a Cetelem marketingigazgatója. A Cetelemnél jelenleg az átlagos folyósított hitelösszeg 1 millió forint, ezt az összeget 2012 év elején átlagosan 54 hónapra vették fel az ügyfelek, most pedig 50 hónap az átlagos futamidő.