Ilyen a tökéletes befektető

Vágólapra másolva!
Biztos sokunk fejében megfogalmazódott már a kérdés, hogy a világ több tízmillió befektetője közül miért csak néhány tud mesés vagyonokat összegyűjteni. Szimplán csak szerencséjük volt? Vagy netán valamilyen született tehetséggel bírnak? Valószínűleg erre nincs is egyértelmű válasz, mi most mégis megpróbáljuk összeszedni azokat a tulajdonságokat, amelyek a tökéletes befektetőket jellemzik. Talán ebből mi, átlag halandók is profitálni tudunk a későbbiekben.
Vágólapra másolva!

Bár az intelligencia alapvetően nem tanulható, fontos látnunk, mik azok az összetevői, amik közelebb visznek a sikerhez. Howard Gardner a Harvard pszichológia professzora dolgozta ki a többszörös intelligencia elméletét, amelynek egyes elemeinek megfelelő arányú vegyítéséből keverhetjük ki a tökéletes befektetőt. Ennek segítségével saját képességeinket is feltérképezhetjük, és megtudhatjuk, hogy sikereink növelése érdekében mire kell kicsivel nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

A többszörös intelligencia

A többszörös intelligencia elmélete szerint az ember intelligenciája hét elemből épül fel. Ezek közül természetesen nem kell mindnek kiemelkedő szinten állnia, mindössze négynek van fontos szerepe a befektetők szempontjából. Ezek megfelelő összetételéből rajzolódik ki a tökéletes befektető képe. Lássuk tehát a legfontosabb tulajdonságok rangsorát!

A legfontosabb

A piacokon létfontosságú a saját érzelmeink kontrolálása. Ezt szabályozza egy sikeres befektető legszükségesebb összetevője, az intraperszonális intelligencia. Ez a tulajdonságunk segít megismerni saját magunkat, befolyásolja bátorságunkat és higgadtságunkat is. Röviden szólva, az intraperszonális intelligencia tükröződik a temperamentumunkban, ami az alapvető piaci viselkedésünket határozza meg.

Forrás: 123rf.com

A folyamatok megértése

A belső világunk feltérképezése után, természetesen, a körülöttünk zajló folyamatokkal is tisztában kell lennünk. Egy sikeres befektető második legfontosabb ismérve tehát a fejlett logikai-matematikai intelligencia. Bár ez elsődlegesen a magas szintű matematika megértését jelenti, a befektetések szempontjából sokkal fontosabb, hogy ennek köszönhetően vagyunk képesek az összetett folyamatok és ok-okozati viszonyok átlátására is.

A nyelv is fontos

Talán meglepő, de a harmadik helyen a nyelvi intelligencia áll. Jobban megérthetjük ennek az okát, ha figyelembe vesszük, hogy ez játszik szerepet az összetett szövegek megértésben is, és ami a befektetések szempontjából még fontosabb, a memóriát is ez befolyásolja.

Hogy állunk az empátiával?

A talán magasabb helyezést vártunk a negyedik helyen végzett interperszonális intelligenciának, de láthatjuk, hogy a fenti típusok még ennél is szükségesebbek. Azonban ennek a szerepe is kiemelkedő, hiszen ez segít bennünket a körülöttünk lévőkkel való együttműködésben. Azok, akik magas szintű interperszonális intelligenciával rendelkeznek, könnyebben értik meg a többi ember érzelmeit és motivációit. Talán hangsúlyoznunk sem kell, milyen fontos képesség ez a befektetések során.

Forrás: 123rf.com

Ez tényleg működik?

Természetesen az egész vizsgálat mit sem ér, ha nem látjuk ennek gyakorlati hasznát. Szerencsére azonban nem is olyan nehéz élő bizonyítékot találni. A legjobb példa nem más, mint Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere. Warren Buffett nagy részben tehetségének és kitartásának köszönhetően harcolta ki magának ezt a megtisztelő címet hosszú évtizedek kemény munkájával. Sikere azonban nem véletlen, hiszen ő a négy számba vett kategóriából kettőből is zseninek számít. Buffettnek ugyanis mind az intraperszonális, mind a nyelvi intelligenciája kiugróan magas. Ez lehet az a faktor, ami kiemelte őt a több tízmillió befektető közül.

Most, hogy már mindenki megismerte a legfontosabb jellemzőket, mi is felmérhetjük, hogyan is állunk ezekkel. Azt viszont mindenképpen tudatosítsuk magunkban, hogy tökéletes befektető nincs, ezért a kísérlet lényege, hogy felismerjük, min kell még esetleg javítanunk azért, hogy mi is a legjobbak közé tartozhassunk.