Vágólapra másolva!
Egész nap eladói nyomás alatt álltak az európai tőzsdék, ami alól a hazai piac sem tudta kivonni magát. A BUX 1 százalék feletti mínuszt szedett össze, elsősorban az OTP mélyrepülése miatt, mivel a részvénypiaci rossz kedvet csak rontotta a Raiffeisen profitwarningja. Az USA-ban azonban már mérsékeltebb gyengüléseket lehet látni. 
Vágólapra másolva!
  • Nagy mínuszban ragadt zárásra a BUX, mely végül 1,4 százalékos zuhanással fejezte be a kereskedést.
  • Ennek oka elsősorban az OTP mélyrepülése, miután a Raiffeisen profitwarningja után a hazai bankpapír is eladói nyomás alá került. Az OTP végül 3 százalékos mínuszban zárt, 4315 forinton.
  • Az osztrák bankpapírok sem tudtak javítani, a Raiffeisen 9 százalékot, az Erste 3,6 százalékot "zakózott".
  • A rossz hangulatban a Mol 1,2 százalékot esett (12105 forint), a Richter 0,4 százalékot gyengült (4045 forint), a Magyar Telekom pedig stagnált (357 forint).
  • A forintot nem mozgatta meg jelentősen a MNB-kamatdöntése, és az euróval szembeni jegyzés 311,1 körül mozog kora este.
  • Az európai tőzsdéken továbbra is borongós a hangulat, bár a veszteségeiket némileg mérsékelni tudták a részvényindexek. A piacokon 0,6-1,6 százalékos mínuszokat lehet látni. A tőzsdéket többek között a reggeli, többnyire a vártnál gyengébb eurózónás PMI-adatok, valamint az USA szíriai légicsapásainak megkezdése tartják nyomás alatt.
  • Többnyire gyengén sikerültek a Markit által ma közzétett szeptemberi beszerzési menedzserindexek. Az eurózóna és Franciaország szolgáltató szektorában a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a gazdasági aktivitás, a német szolgáltató szektor bővülése viszont a vártnál nagyobb ütemű volt. A német és eurózónás feldolgozóipari adatok kissé alulmúlták az elemzői várakozásokat, ráadásul a német PMI-adat 15 havi mélypontra esett vissza.
  • Az amerikai börzéken mérsékeltebbek az esések, a főbb részvényindexek a tegnapi gyengülés után csak 0,1-0,2 százalékos mínuszban mozognak.
  • A rossz hangulatot fokozhatja, hogy az USA beszerzési menedzserindexei (PMI) is a vártnál némileg gyengébben sikerültek. A Markit által készített feldolgozóipari PMI szeptemberben 57,9 ponton stagnált (várt: 58 pont).
  • A nyersanyagpiacon remekel az arany a háborús feszültségek felerősödésére és a dollár gyengülésének is köszönhetően. Az amerikai légierő ugyanis megindította az első támadást Szíriában az ISIS ellen. Az arany 1,2 százalékos ugrás után már 1233 dollárig tért vissza idei mélypontjáról, amivel kissé az elmúlt napok esését is korrigálja. Az ezüst pedig 0,8 százalékos pluszban mozog (17,8 dollár).
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu