Vágólapra másolva!
Új 14 éves csúcsra ugrott a technológiai túlsúlyos Nasdaq részvényindex, míg a dollár 9 hónapos csúcsra erősödött a remek tengerentúli lakáspiaci statisztikák után. Eközben az európai tőzsdéken is tart a jó hangulat, míg a hazai börzén visszaadott előnyéből a BUX a Mol visszacsúszása miatt. 
Vágólapra másolva!
  • Az európai tőzsdéken nincs nagy mozgás, a piacokon változatlanul 0,3-0,8 százalékos emelkedéseket lehet látni. Az olasz FTSE/MIB továbbra sem tudta összekapni magát, és tegnapi záróértékénél stagnál.
  • Az európai börzéknek egyáltalán nem tudtak lökést adni a remek amerikai makroadatok, melyek után a tengerentúli részvényindexek is csak kis pluszban mozognak. A Nasdaq viszont 0,2 százalékos erősödésével új 14 éves csúcsra került.
Forrás: Origo

Nasdaq Composite napi grafikon Forrás: Tradingview.com, Investor.hu
  • Júliusban 15,7 százalékkal ugrott meg a kezdődő lakásépítések száma havi alapon, ami a vártnál jóval nagyobb növekedés volt (várt: 8,1%). A kiadott lakásépítései engedélyek száma 8,1 százalékkal bővült ugyanezen időszak alatt, miközben a szakértők csak 2,8 százalékos emelkedésre számítottak. Ezek az adatok az amerikai lakáspiac további pörgéséről árulkodtak.
  • A fogyasztói árak emelkedése viszont a várt szerinti volt, a júliusi 2 százalékos éves alapú növekedés, és a 0,1 százalékos havi alapú növekedés egyaránt megegyezett a prognózisokkal.
  • A dollár erősödni kezdett a statisztikákra, mivel azok után felerősödhettek azok a spekulációk, hogy a Fed hamarabb kezd kamatemelésekbe. A dollár euróval szembeni árfolyama 1,331-ig ereszkedett le, ahol legutóbb tavaly novemberben járt.
EURUSD napi grafikon Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

  • A vállalatok közül a Maersk továbbra is jó formában van, és 5,1 százalékkal drágul. A BHP Billiton viszont nem tud kikecmeregni a mínuszokból, és 4,6 százalékkal esik.
  • A hazai piacon a BUX végül 0,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, miután elsősorban a Mol visszacsúszása miatt leadta napközbeni előnyének egy részét.
  • A Mol ugyanis 1,7 százalékot esett, amivel a 11700 forintos szintig tért vissza. A többi főbb papír közül a Magyar Telekom 0,3 százalékkal erősödött (371 forint), a Richter és az OTP pedig remek formában volt, előbbi egy százalékkal (3890 forint), utóbbi 1,5 százalékkal (4087 forint) drágult.
Forrás: Origo