Országos minimálbér bevezetéséről szavaz a Bundestag

Vágólapra másolva!
A cégvezetők aggodalmai ellenére az egész országra kötelező minimálbér bevezetésére készül Németország. Az óránkénti 8,5 euró havi szinten 1360. Napi euró-árfolyamon számolva ez 423 ezer forintnak felel meg.
Vágólapra másolva!

Most először szabhatnak meg Németországban minimálbért, eddig csak egyes tartományokban léteztek ajánlások. Az óránkénti 8,5 eurós összeg kicsivel magasabb, mint az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban alkalmazott kötelező bér. Emiatt több vita is volt a politikusok és a gazdasági szereplők között. A cégvezetők attól tartanak, hogy munkahelyek szűnhetnek meg, a gyártulajdonosok külföldre telepítik termelésük egy részét, végső soron pedig Németország versenyképessége látja kárát az intézkedésnek.

A szabályozás január 1-jén lépne életbe, majd évente vizsgálnák felül a minimálbér mértékét, de csak 2018-tól, addig változatlan marad a 8,5 eurós (6,8 angol font) összeg.

Más európai országok is módosították minimálbér-politikájukat. Márciusban az Egyesült Királyságban jelentettek be 19 pennys emelést, így 6,5 font lett a legalacsonyabb órabér. Májusban a svájci népszavazáson megbukott a világ legmagasabb minimálbérének bevezetése, pedig a politika 22 svájci frankos (kb.: 25 dollár, 15 font, 18 euró) óránkénti jövedelmet vezetett volna be.

Magyarországon jelenleg 101 500 forint (kb.: 325 euró) a minimálbér, ami óránként 634 forintnak (kb.: 2 euró) felel meg.