Összeomlás jön a guru szerint

Russell 2000 napi grafikon
Vágólapra másolva!
A technikai elemzés "keresztapjának" is nevezett Ralph Acampora szerint komoly esések jöhetnek a piacokon. Októberig akár 10 százalékot eshet az S&P 500, míg a Nasdaq és a Russell 2000 esetében nincs kizárva a 20-25 százalékos esés sem.
Vágólapra másolva!

Ralph Acampora, akit a technikai elemzés "keresztapjának" hívnak, borús jóslattal állt elő. Az általában optimista és az emelkedő piacokban hívő Acampora szerint erősen negatív jelek jelentek meg az amerikai piacokon.

Acampora úgy véli, az S&P 500 októberig 10-15 százalékot is veszíthet az értékéből. De az esést nem a nagy, hanem épp a kisebb cégek szenvedhetik meg, a Nasdaq és a Russell 2000 esetében nem zárja ki a guru a 20-25 százalékos esést.

Russell 2000 napi grafikon Forrás: Stockcharts.com, Investor.hu

Acampora jóslata azért is érdekes, mert az elmúlt hetekben már nagyjából 10 százalékot esett a Russell 2000, míg az S&P 500 a történelmi csúcs közelében mozog.

Az utóbbi hónapok során több szakértő is óvatosságra intette a befektetőket, köztük a BlackRock befektetési stratégiája is, aki számtalan aggasztó folyamatra hívta fel a figyelmet. Ilyen például az IPO aktivitás felpörgése, a korábbi vezető részvények alulteljesítése.

A technikai elemzéssel foglalkozó guru a CNBC-nek elmondta, legutóbb 1994-ben látott hasonló mozgásokat, amikor a Dow és az S&P 500 egy 10 százalékos sávban ingadozott, majd egy nagyobb esést jött a piacokon.

Acampora ugyanakkor az év végére vonatkozóan optimista, mivel az őszig tartó esés után szerinte emelkedés jöhet az év utolsó negyedévében.