Matolcsy egy Frei-regényből olvasta ki a forint elleni hadjáratot

Vágólapra másolva!
Matolcsy volt kabinetfőnöke könyvet írt a forint elleni támadásról, amelyben felidézte, hogy a miniszter egy Frei-regény dramaturgiáját ismerte fel a forintgyengülésben.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként 2011 novemberében egy éjszaka alatt elolvasta Frei Tamás A bankár című regényét, amelyet a fia ajánlott a figyelmébe – derült ki Wiedermann Helga, Matolcsy volt kabinetfőnöke Sakk és póker című könyvéből, amelyről a Heti Válasz írt.

A Frei-könyvben néhány amerikai bankár padlóra küldi Magyarországot, és ennek mikéntjéről is szó esik: "kell egy laza kis leminősítés". Wiedermann Helga szerint Matolcsy György az elolvasás után elküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek a pénzügyi összeomlásról szóló részeket. A Heti Válasz pedig azt a következtetést vonta le, hogy a regény által vázolt forgatókönyvet az élet igazolta.

Wiedermann Helga könyve a forint elleni támadásról szól, amelyet az Európai Unió és a magyar kormány közti ellentétre vezet vissza a szerző. Szerinte Brüsszel nem bocsátotta meg Magyarországnak, hogy nem az IMF megszorítási receptjét követi.

A Sakk és póker szerzője azt állítja, hogy "2011 tavaszán, valahol New Yorkban legalább hat nagy amerikai befektető bank vezetői megállapodtak abban, hogy megtámadják Magyarországot, és megbuktatják az Orbán-kormányt" – ez állítható párhuzamba a Frei-könyv amerikai bankárjával.

2011 novemberében, amikor Matolcsy a Frei-regényt bújta, felerősödött az európai adósságválság elsősorban a görög fizetőképesség kérdése miatt, ami Magyarországra is kihatott. A kormány novemberben végül az IMF-hez fordult, de bő egy év tárgyalás után sem állapodott meg vele.