Kiváló formát mutatott a forint

Vágólapra másolva!
A 309-es szint környékén vert tábort a forint kedd délután az euróval szemben, azt követően, hogy reggel még 310 felett tartózkodott. A feltörekvőpiaci devizák egyébként is jó napot tudhatnak magukénak, de a forintnál jobban csak a dél-afrikai rand teljesít jobban az euró ellenében.
Vágólapra másolva!

16:30: 309 alatt a forint

A délutáni órákban maradt az euróval szemben a 309-es szintek közelében a forint azt követően, hogy dél környékén nagyobb erősödésbe kapcsolt. Habár tény, hogy elfogyott a hirtelen jött lendület, de még így is a második legjobban teljesítő deviza ma a magyar forint az euróval szemben.

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Tőle jobb teljesítményt csak a dél-afrikai rand volt képes letenni az asztalra, köszönhetően annak, hogy Afrika legnagyobb gazdasága a vártnál lényegesen jobb negyedéves GDP-bővülést produkált (tény: 3,8%, várt:3,4%). A rand így magával tudta húzni a többi feltörekvő devizát is.

Forrás: Investor.hu

12:18: Menetel a forint

Tovább folytatja erősödését a forint és már egészen a 309-es szint közelébe ért az euróval szemben, vélhetően a jól teljesítő feltörekvő piaci devizáknak köszönhetően. Ezzel pedig egy hetes csúcson jár az euróval szembeni árfolyam.

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forintnál is jobban megy ma a dél-afrikai randnak és a török lírának, vagyis valószínűsíthető, hogy az ő jó teljesítményük van katalizáló hatással a forintra is. A dél-afrikai rand a vártnál lényegesen jobb (tény: 3,8%, várt:3,4%, évesített negyedév/negyedév alapon) negyedik negyedéves GDP-adatra kezdett nagy erősödésbe.

Emellett még segíthet a feltörekvő devizáknak, hogy úgy tűnik Ukrajnában is konszolidáódik a helyzet, a kinevezett államfő, azt nyilatkozta legkésőbb február 27-ig fel kell álljon az átmeneti kormány.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

11:42: Ugrott egyet a forint

  • Megtörte keddi csendjét a forint, miután a meghirdetett 60 milliárd forintos mennyiség helyett 90 milliárdot adott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3 hónapos diszkontkincstárjegyből.
Az EURHUF árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • Ráadásul az átlaghozam is csökkent (2,93%-ra) az előző hetihez képest 11 bázisponttal.
  • Azért hatalmas mozgásról nem beszélhetünk, hiszen nagyjából csak fél forintot jött lejjebb a magyar deviza. Mindenesetre a régiós társasaknál (lengyel zloty, cseh korona) még ez is halványan jobb teljesítmény.
Forrás: ÁKK, Investor.hu